I forslaget til endringer i neste års statsbudsjett, beholder Arbeiderpartiet og Senterpartiet Solberg-regjeringens foreslåtte økning av CO2-avgiften.

Den vil de øke med 28 prosent utover prisjustering, fra 591 til 766 kroner per tonn CO2-ekvivalenter. Men om lag 65 prosent av økningen nulles ut når andre avgifter reduseres.

Poenget med å øke CO2-avgiften er å gjøre det dyrere å forurense, ved å øke drivstoffprisen.

Men flere opposisjonspolitikere lurer på hvorfor man tar seg bryet med å øke CO2-avgiften, når man uansett tar ned drivstoffprisen ved å redusere veibruksavgiften.

Regjeringen skriver selv at de øker CO2-avgiften «i tråd med prinsippet om at forurenser betaler», men at de kompenserer bilistene fordi klimaomstillingen skal være «sosialt og geografisk rettferdig». Også trafikkforsikringsavgiften reduseres, for å motvirke økningen i CO2-avgiften.

Til Dagens Næringsliv innrømmer klimaminister Espen Barth Eide (Ap) at Ap/Sp-budsjettet legger opp til mindre utslippskutt enn budsjettforslaget til Erna Solberg.

– Ja, hvis du sammenligner med det budsjettet hun la fram, så er vi ærligere på at det er litt mindre. Men det er bedre enn det hun leverte. Så hvis du sammenligner reelt med 2021, så er den en forbedring, sier han til DN.

Ole Brumm-politikk

– Vi stiller spørsmål ved om dette blir en slags Ole Brumm-politikk hvor man ønsker ja takk, begge deler, sier Kristoffer Robin Haug i MDG til Nettavisen.

– Problemet er at når man tar med den ene hånden og gir med den andre, så går mye av vinninga opp i spinninga.

– Hvorfor gjør man det?

– Jeg mistenker at det er fordi man ønsker å få folk med på omstillingen - og det er en god tanke. Men man kunne gjort helt andre ting som både fikk folk med, men også var effektivt for klimaomstilling.

Les også: Finansminister Vedum mener budsjettet tar Norge i en ny retning

– Vi i MDG foreslår at man innfører en klimabelønningsordning, slik at økt CO2-avgift ikke går inn til staten som avgifter, så deles det rett ut igjen til folk, slik at man tjener penger på å velge mer miljøvennlig.

Haug er også kritisk til at det ikke er støtte i forslaget til kollektivselskaper i byene som sliter med antallet passasjerer.

– Man velger bil over buss, slår han fast.

Hun blir avgjørende

Budsjettforslaget skal forhandles fram til et endelig statsbudsjett av Ap, Sp og SV.

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, er svært kritisk til Vedums bensingrep.

– Vi må jo akseptere at det kommer til å bli dyrere å forurense i årene som kommer, og da er det bra at økningen i CO2-avgiften blir liggende fast. Men vi kan ikke kompensere folk ved å gjøre annen forurensing billigere, sier Kaski til Nettavisen.

– Det som er viktig for SV er at vi holder på miljøavgiftene, men kompenserer vanlige folk og folk med dårlig gjennom skattesystemet, som vi henter fra inntekter fra de økte miljøavgiftene.

Les også: Budsjettet får klimaslakt – regjeringen innrømmer at det blir mindre CO2-kutt

– Så ett av grepene dere kunne støttet er at CO2-avgiften ligger fast, men at veibrukavgiften ikke kuttes like mye?

– Det er uklokt å redusere veibruksavgiften fordi det reduserer klimaeffekten betydelig, og vi må kutte alle de tonnene CO2 vi kan kutte, så kan vi heller kompensere folk gjennom skattesystemet.

Forsvarer grepet

Til Nettavisen forklarer finansminister Trygve Slagsvold Vedum hva han mener om CO2-politikken i budsjettforslaget.

– Vi gjør det på en måte som er ganske smart, for vi reduserer det spesielt på biodiesel, for i all vanlig drivstoff så er det innblandet biodiesel, som gjør det enda mer lønnsomt for Circle K og andre å få inn mer biodiesel i sine drivstoffinnblandinger.

– Og så er vi opptatt av at det ikke skal bli for dyrt å kjøre bil. Derfor gjør vi det avgiftsgrepet.

Les også: Gratis ferger i Utkant-Norge - ingenting til kollektivtrafikken i Oslo: - Utrolig skuffende

Se Nettavisens intervju med Vedum her:

– Utslippene vil gå opp

Venstres finanspolitiske talsperson slakter klimaprofilen til budsjettet, som kommer bare dager etter at statsministeren var på klimatoppmøtet i Glascow.

– Det nytter ikke å stå i Glascow å snakke om grønn omstilling og at verden må gjøre mer, når regjeringen kommer til Stortinget og ber om å få gjøre mindre. Dette går ikke.

Les også: Støre om verstingpris: – Høyst ufortjent

Han er sterkt kritisk til at budsjettet fører til økte utslipp, sammenlignet med Erna Solbergs foreslåtte budsjett.

– Den borgerlige regjeringen foreslo en kraftig klimapakke i vårt budsjett. Den blir nå straffet. Det blir dyrere å være elbileier - med en halv million i økt skatt til elbileiere - det skjer ingenting med kollektivtrafikken, det blir billigere å fylle drivstoff og utslippene vil gå opp.

Se opptak av hele Nettavisens direktesending i Stortinget: