Det er Høyre og MDG som nå vil ha ny EU-debatt. Ine Eriksen Søreide mener EU-medlemskap må utredes, og at det må dannes et kunnskapsgrunnlag, slik at man kan ha en god debatt. Hun mener at det er gjennomgående i debatten at Senterpartiet er «redd for kunnskap», og at de må tåle en debatt om dette.
Blant argumentene er at ingen som er født etter 1976 har fått sagt sin mening om norsk EU-medlemskap, og at vi har «slukt» 14 000 EU-direktiver uten å protestere én gang.
– Tre millioner nordmenn har ikke fått ta stilling til dette. Sist vi stemte var det tolv land, og det har skjedd utrolig mye med EU. Så er det ikke sånn at vi vil ha folkeavstemming i morgen, men vi må kunne ha en debatt.
– Kommer aldri til å skje
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum reagerer på at Søreide mener regjeringen bør sette i gang en slik utredning.
– Så lenge Senterpartiet er i regjering kommer det aldri til å skje, konstaterer Vedum.
Les også: Regjeringsutvalg foreslår å innføre turistskatt
Vedum sier videre at han mener det er uklokt å bruke ressurser på å flytte makt bort fra Norge. Samtidig hevder han at Høyre setter spørsmålstegn ved Nato med et slikt forslag. Dette får Søreide til å reagere sterkt.
– Det gjør vi jo overhodet ikke!
Solvang forsøker å bryte inn, men Søreide fortsetter:
– Det han sier nå er rett og slett ikke riktig. Det er også typisk Senterpartiet i denne diskusjonen at dere ikke aksepterer de faktaene som ligger der, tordner det fra den tidligere utenriksministeren.
– Spiller med Norges troverdighet
Nåværende utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) blir utfordret av Fredrik Solvang i flere runder på eget partis holdning til EU, men nekter å svare direkte på dette. Hun står fast på at partiet styrer på basis av EØS-avtalen. Hun mener det vil være uheldig å gjennomføre en EU-utredning, og mener det er viktig at EU vet hvor Norge står.
– Det du foreslår nå, hva skjer med norske interesser da? EU vil legge dem til side og si "det tar vi når medlemskapsdiskusjonen kommer". Du spiller med Norges troverdighet, sier Huitfeldt til Søreide.
Les også: Huitfeldt: Konkret informasjon om helse og sikkerhet ligger bak henting av IS-kvinner
Søreide, på sin side, mener det er spesielt at regjeringen i mange saker støtter seg på EU, men samtidig ikke ønsker den medbestemmelsesretten man vil få med et medlemskap.
– Det store paradokset er jo at regjeringa i stadig flere saker klamrer seg til muligheten for å forsøke å få innpass hos EU, og forsøke å påvirke, er hennes krystallklare melding.
Ny måling: Fortsatt stor EU-motstand i Norge
Motstanden mot norsk medlemskap i EU er fortsatt stor, ifølge en ny undersøkelse som er gjort for NRK.
Etter nei-flertall i folkeavstemningene i 1972 og 1994 er motstanden mot et fullt medlemskap i unionen fortsatt stor.
Ifølge undersøkelsen Norstat har gjort for NRK, ville 52 prosent av de spurte stemt nei til norsk medlemskap dersom det hadde vært EU-avstemning nå. 27 prosent sier at de ville ha stemt ja, mens 21 prosent sier de ikke ville ha stemt.
Dersom det bare tas med dem som sier de ville ha stemt i en avstemning, ville målingen ifølge Norstat ha gitt anslagsvei 66,2 prosent nei og 33,8 prosent ja i et faktisk valg.
Undersøkelsen viser at menn er mer EU-skeptiske enn kvinner. 57 prosent av mennene sier de ville stemt nei, mens 47 prosent av kvinnene sier det samme.
Det er de under 30 år som er mest usikre i EU-spørsmålet. 35 prosent av dem sier de ikke ville ha stemt om det var avstemning nå.