Fra 2003 til 2011 tjenestegjorde Mahmoud Farahmand ved flere anledninger med det norske flagget på armen i Afghanistan.

Nå driver han valgkamp for Høyre og går ut mot Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, som var forsvarspolitisk talsperson for Sp for 10 år siden.

– Allerede i 2010 og 2011, da jeg tok mine siste runder i Afghanistan, snakket Vedum om å trekke seg ut. Sp og Vedum stod i spissen for dette, til den grad at Ap rykket ut for å få slutt på soloutspillene.

Les også: Utenriksministeren møter pressen ang situasjonen i Afghanistan

Iranskfødte Farahmand, som vokste opp i Porsgrunn, er nå toppkandidat til Stortinget for Høyre i valgkretsen Telemark. Han viser til en VG-sak fra 2010, hvor Vedum ba om at norske kampstyrker ble hentet hjem innen 2013.

I saken var Vedum ute som nestleder i Sp og kritiserte statsminister Jens Stoltenberg for å argumentere uærlig for hvorfor Norge var i Afghanistan. Han sa blant annet følgende:

– Det er viktig at vi har en ærlig argumentasjon om hvorfor vi er i Afghanistan. Vi har ikke vært ærlige nok om begrunnelsen. Vi fremhever at vi er der for å bidra til demokrati og frihet i Afghanistan, i stedet for å løfte frem hovedbegrunnelsen: Vi gikk inn fordi Nato er hovedplanken i norsk sikkerhetspolitikk.

Les også: Fredrik Græsvik har landet i Norge: –⁠ De kjepp­jager de som har samarbeidet med vestlige styrker

Dette i lys av en 17. mai-tale i Afghanistan hvor Stoltenberg blant annet sa «Dere har valgt å reise ut for å forsvare de verdiene samfunnet der hjemme bygger på. For å legge grunnlaget for at afghanske barn en dag skal føle den samme glede som norske barn føler».

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som nå er Vedums motkandidat til statsministerposten, slo tilbake mot Vedum:

– Vi som uttaler oss på vegne av regjeringen og partiene, må være ekstra varsomme i vår tilnærming. Det må aldri herske tvil om regjeringens holdning til at vi står bak soldatene i Afghanistan, sa han til VG den gang.

Rykket ut før Arbeiderpartiet

Farahmand viser også til en nyhetssak fra 2011, hvor VG avslørte en planlagt stans i norske kampaktiviteter i Afghanistan.

På den tiden deltok Norge i et mentoroppdrag, hvor norske soldater kjempet side om side med sine kollegaer i den afghanske hæren.

Les også: Listhaug advarer om flyktningstrømmer: - Jeg ønsker en forsikring fra Erna Solberg

Arbeiderpartiet sa at saken ikke var avgjort, men at det kunne komme rokkeringer mellom styrker fra Norge og andre land. Vedum gikk på sin side ut og bekreftet det hele.

– Å se enheter med norske soldater i kamp i Afghanistan er snart et tilbakelagt stadium, sa Vedum.

– Ante tvil fra norsk side

Farahmand sier til Nettavisen at utspill som disse var med å skape usikkerhet på bakken i Afghanistan.

– Jeg husker at jeg stod på bakken der borte og leste dette. Og når vi står der og aner en tvil fra norsk side, så kan jeg love deg at opponentene også får med seg den tvilen.

– Og de samme som gjorde det på den tiden, de er nå plutselig Forsvarets beste venner, sier han om Senterpartiet, som er sterkt ryktet til å få forsvarsministeren i en ny regjering med Arbeiderpartiet.

Telemarks-politikeren presiserer at Vedum og norske politikere ikke har noe ansvar for den tragiske situasjonen som nå utspiller seg i Afghanistan.

– Det er det helt og holdent Taliban som har ansvaret for, sier han.

– Og dette må være klart: Nå når Nato forlater, da må vi også forlate. Vi kan ikke bli værende igjen alene, av hensyn til sikkerheten for vårt eget personell, legger han til.

Farahamand er spaltist i Nettavisen, og var nylig ute med sine refleksjoner rundt Norges rolle i Afghanistan-krigen.

Les her: Nå som vi trekker oss ut av Afghanistan, håper jeg vi har lært noe

Han mener Sp lover en satsing på Forsvaret som ikke er troverdig.

– Når man ser på Senterpartiets lovnader om Forsvaret, så leverer de ikke på dette i sine alternative budsjett. Forsvaret blir ikke bedre av politiske lovnader. Det er helt sikkert.

Mener det handlet om noe annet

Vedum, som nå er leder i Senterpartiet, forklarer hans fokus for 10 år siden var på å realitetsorientere nordmenn på årsaken til den norske deltagelsen i Afghanistan.

– Først må jeg si at jeg lever i Hedmark og kjenner mange av de herfra som har vært i Afghanistan. Jeg har også vært tilstede i begravelse for familier som har opplevd det tyngste.

– Jeg har enorm respekt for de norske som tjenestegjorde i Afghanistan, og vet hvor tøft det har vært for familiene til mange av dem.

Les også: Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt går hardt ut mot Jens Stoltenberg: - Dette er dypt urimelig

– Vi gjorde dette fordi USA utløste artikkel 5 i Nato, og vi er selv helt avhengige av artikkel 5. Så dette handlet i hovedsak om nasjonal sikkerhet, og det sa jeg i 2010 at man burde vært mer åpen om, og det mener jeg fortsatt.

– Du opplever ikke at du skapte noe tvil den gang?

– Nei. Jeg likte ikke overskriften, men holdningen vil man se hvis man leser saken. Da vil man også se at den analysen som ligger til grunn der viser seg å være en realitet. Det var samtaler hele tiden rundt lengden på oppdraget, men jeg mente vi burde vært mer åpne om hvorfor vi var i Afghanistan. I Norge snakket man om det bistandsrelaterte, som bygging av skoler, men det var noe vi gjorde i tillegg, og ikke grunnen til at vi var i Afghanistan. Det var et sikkerhetsprosjekt.

Vedum sier diskusjonen rundt VG-saken handler om at Norge burde være mer tydelige på hvorfor vi deltar i internasjonale operasjoner.

– Det jeg sa i den saken var at hovedgrunnen til at vi var i Afghanistan var 11. september og vårt medlemskap i Nato. Det var underkommunisert altfor lenge i norsk offentlighet, hvor det ble fremstilt for mye som bistandsaktivitet, heller enn en militæroperasjon. Jeg mener vi må være åpen på hvorfor norske soldater dro inn. Det var 11. september som var hovedgrunnen.

Les også: Historieprofessor: - Trumps avtale med Taliban var et veikart til overgivelse

– Jeg er opptatt at vi skal stå 100 prosent bak våre soldater, og før vi sender soldater må vi diskutere grunnen til at vi sender soldater, og ikke pynte på virkeligheten.

– Er dere ikke Forsvarets beste venner, slik Farahmand hevder?

– Vi har mange med tung forsvarsbakgrunn i partiet. Alt fra generaler til heimevernssoldater som er aktive i partiet. Det er nok ingen partier som har så mange tunge forsvarsfolk i medlemsmassen som oss, og jeg tror det handler om at vi vil styrkes det nasjonale forsvaret.