Se Vedum reagere: - Ekstremt utstpill:

Debatten om helligdagsfri har rast etter at Unge Venstre-leder Ane Breivik tok til orde for at man bør skrote ordningen og erstatte helligdagene med vanlige feriedager.

I to år på rad har 10 av 20 helligdager havnet på helgedager, da de aller fleste allerede har fri fra før av.

– Det er provoserende. De røde dagene burde gi folk fri fra jobb, sa Breivik og la til:

– Vi burde fjerne alle de kristne helligdagene. Vi har ikke lenger en statskirke. Det er ti røde dager i året og ideelt sett burde folk få ta ut dem sånn det passer dem.

Fredag hoppet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) inn i debatten, og kom med kritikk av forslaget.

«Ser at sentrale Venstre-folk nå tar til orde for å fjerne alle de kristelige helligdagene, og at det brukes ord om utdatert og tåpelig om de røde dagene. Jeg er dypt uenig i at vi skal fjerne dette som fridager» skriver finansministeren og Sp-lederen på Facebook.

– Ekstremt utspill

I NRKs radiostudio tok Vedum og Breivik debatten da skroting av helligdagsordningen stod på menyen under Dagsnytt 18 fredag kveld.

– Det er et ganske ekstremt utspill Venstre har her – ved at de sier at alle de ti helligdagene skal fjernes, for det er de viktigste merkedagene vi har, sa Vedum.

Vedum poengterte at man blant annet har noen rettigheter knyttet til de som må jobbe helligdager.

– For noen må være på jobb også, eksempelvis de som jobber i helsevesenet. Da får de veldig stor grad av overtidsbetaling og rettighet på fri etterpå – som gjør at de får ekstra betalt for den ulempen det er å jobbe på de mest sære dagene som de helligdagene er.

– Historieløst

Vedum sier at han tror det ville gjort det vanskeligere å si at man skal ha ekstra overtid på de viktige høytidene som jul og påske, hvis man hadde fjernet helligdagsloven.

Videre argumenterte Sp-lederen for at det ville gjort det kaotisk for skoler og utdanningsinstitusjoner, samt bedrifter, å planlegge for at folk skal ha individuelt tilpassede helligdagsferidager.

– De gjentagende felles fridagene skaper en rytme og er godt for oss alle. Jeg synes det er litt historieløst å gå til angrep og bruke så sterke ord om det som har vært en lang og god historisk tradisjon i Norge – nettopp at vi har endel høytider.