Vedum ut mot Mæland: - Det er ikke noen vits å fyre seg opp

Sentraliseringsdebatt:

BY MOT LAND: Kommunalminister Monica Mæland var sterkt uenig med Senterpartiets leder Trygve Slagsvdold Vedum da de to møttes til debatt om sentralisering i Arendal onsdag ettermiddag.

BY MOT LAND: Kommunalminister Monica Mæland var sterkt uenig med Senterpartiets leder Trygve Slagsvdold Vedum da de to møttes til debatt om sentralisering i Arendal onsdag ettermiddag. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

- Det er ikke sånn at alle fra Oslo ikke evner å tenke, påpeker kommunalminister Monica Mæland (H) i heftig sentraliseringsdebatt.

14.08.19 14:06

ARENDAL (Nettavisen): Onsdag møttes kommunalminister Monica Mæland (H) Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til debatt om sentralisering på Arendalsuka i Arendal, under overskriften «By og land - mann mot mann».

- Det er ikke sånn at alle fra Oslo ikke evner å tenke, påpekte Mæland.

Etter seks år i regjering, er uansett fakta at det er et stort distriktsoppgjør i Norge, etter regionreformen og sammenslåing av fylker og kommuner, samt politireformen.

- Det går så det suser

- Man kan mene mye om politireformen, og det kan gjøres forbedringer, men man kan ikke skru klokka tilbake, sa kommunalministeren.

Mæland understreket også at regjeringen har en plan for å flytte statlige arbeidsplasser ut i distriktene - og at det går bra utenfor hovedstaden.

- Det går så det suser i distriktene, og det er veldig bra for byene at det går bra i distriktene. Og det er veldig bra for distriktene at det går bra i byene, sa hun.

- Forstår folk blir forbannet

Mæland sa samtidig at hun forstår alle reaksjonene.

- Selvfølgelig gjør jeg det. Jeg forstår at folk blir forbannet når de ikke får post hver dag, og når de mister fødetilbudet sitt, sa hun, og etterpå konstaterte:

- Motstand mot endring er det aller enkleste.

- Verden forandrer seg, og vi må forandre oss etter den. Jeg tror ikke vi kan ha et norgeskart fordi det har vært sånn i 50 år. Jeg mener at det vi gjør er helt nødvendig, fortsatte Mæland.

Klikk på bildet for å forstørre.

SENTRALISERING: I debatten på Arendalsuka deltok kommunalminister Monica Mæland (H), Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, stortingsrepresentant Karin Andersen (SV), KS-leder Gunn Marit Helgesen, leder i Bondelaget, Lars Petter Bartnes og Eid-ordfører Alfred Bjørlo. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Vedum: - Det er ikke gammeldags

Vedum, som lenge har fosset fram på meningsmålingene, mener imidlertid Mæland tar feil.

- Det er ikke gammeldags å ta hele landet på alvor, sa han i debatten, og hevdet at regjeringen har glemt å lytte til folk.

- Vi mener det er grunnleggende feil å bygge ned beredskapen, sa Vedum.

Han viste til at man før hadde politifolk som var til stede hele tida.

- Nå kommer politiet bare når det skjer noe akutt. Der har vi ulike syn. Vi mener det er klokt å ha politiet til stede i hverdagen. Regjeringen mener det er bakstreversk, men Politiets fellesforbund er enig med oss, så det er vi fornøyd med, sa Vedum.

- Ingen vits å fyre deg opp

Men Mæland mener det blir feil av Senterpartiet å bare skylde på regjeringen.

- Senterpartiet og SV mener alt regjeringen er vondt og vanskelig. Men dere har også sittet i regjering, slo hun tilbake, og spurte om Vedum skal gjenåpne fødestuene som er nedlagt, om han får regjeringsmakt igjen.

- Det må vi ser på. Jeg mener det er rett at du skal bruke mer kraft på den lokale beredskapen, svarte han, før Mæland la til:

- Du mener en ting i regjering, og en annen ting når du er i opposisjon, sa hun, og fikk et tydelig svar fra Senterpartiets leder.

- Det er ikke noen vits å fyre seg opp på det. Du umyndiggjør deg selv ved å bruke en slik retorikk, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

I debatten deltok også stortingsrepresentant Karin Andersen (SV), KS-leder Gunn Marit Helgesen, leder i Bondelaget, Lars Petter Bartnes og Eid-ordfører Alfred Bjørlo.

- Det eneste å gjøre nå er å lukke øynene, og håpe at ikke noe skjer, men nei, sa Mæland rettet mot Vedum.

- Ingen skjønner at det skjer

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, påpekte før debatten startet at det nå er 50.000 statsansatte i Oslo.

- Et ekspertutvalg anbefaler å flytte 5000 arbeidsplasser ut i landet. Resultatet så langt er 100, sa Fjellheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

ADVARTE: Nordlys-redaktør mente flyttingen av Forsvarets helikoptre fra Bardufoss til Rygge er ekstremt skadelig for tillitsforholdet mellom den nordnorske befolkningen og de som styrer. Foto: Heidi Schei Lilleås

Han viste også til at mange reagerer på at Forsvarets Bell-helikoptre skal flyttes fra Bardufoss til Rygge.

- Det er ingen som skjønner at det skjer, sa han, og la advarende til:

- Dette er ekstremt skadelig, og skadelig for tillitsforholdet mellom den nordnorske befolkningen og de som styrer.

Fjellheim fortalte også at Senterpartiet har gått fra en oppslutning på meningsmålingene på under 4 prosent i Nord-Norge, til nærmere 30 prosent nå.

Som kjent har regjeringen bestemt å slå sammen Finnmark og Troms, noe som har skapt voldsomme reaksjoner i nord. Mæland har likevel stått fast ved avgjørelsen.

- Senterpartiet er uinteressert i å diskutere realitetene. Jeg tenker at det heller ikke er noen god strategi for distriktene, sa redaktøren, og slo fast at:

- Senterpartiet har gått fast i sitt spor, om periferiens overlegenhet på alle områder.

- Dette tullet

Det ble også høy temperatur da samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo og nasjonal talsperson for Miljøpartiet de Grønne, Une Aina Bastholm, møttes til bompengedebatt i Arendal tirsdag ettermiddag.

- Vi vet at Raymond er talsperson for å ha høyest mulig bompenger i Oslo, sa Dale, og fikk svar på tiltale fra Oslos byrådsleder:

- Hvor mange ganger skal du gjenta dette tullet, sa han til Dale.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.