(Telen): Til daglig jobber han for Kaasa Transport på Notodden. Det har 27-åringen gjort i sju år. Han lever og ånder for vogntoget sitt – og kjøringen er langt mer enn jobb. Det er dette han har vært interessert i siden han gikk i bleie – og for han har jobben blitt en lidenskap og livsstil. Nå innrømmer han at noe av gnisten har forsvunnet.
Fikk nytt vogntog
Historien bak boten på 24 000 kroner er som følger. I fjor sommer fikk han et splitter nytt vogntog til en verdi av fire millioner kroner av arbeidsgiveren. Dette vogntoget skulle stilles ut på transportmessa på Gardermoen noen uker senere, og for å stille så godt forberedt som mulig brukte Vegard og noen kamerater to frihelger i august til å innrede, vaske og pusse på nyinvesteringen. For å få tilgang til vann og strøm måtte han flytte vogntoget drøye 60 meter inne på lukket område nede på Kaasa Transports arealer ved Notodden jernbanestasjon. Dette skjedde fredag 13. august, lørdag 14. august, fredag 20. august og lørdag 21. august. Ved alle anledningene hadde han tatt ut kjørekortet ut av skriveren i bilen. Noen dager senere ble han stoppet ved Ørje kontrollstasjon, og der oppdaget kontrollørene at vogntoget hadde blitt flyttet.
– Jeg var ærlig og fortalte at jeg hadde flyttet bilen noen for meter for å vaske den. Da fikk jeg beskjed om at alt av vedlikehold måtte anses som arbeid, og at det jeg hadde gjort var brudd på kjøre- og hviletidsforskriftene. Hadde jeg svart at jeg ikke visste hvorfor bilen var flyttet på – hadde ingenting skjedd. Nå blir jeg isteden sett på som en kriminell – og ærligheten min kan koste 24 000 kroner. Jeg synes det her er helt håpløst hvis det er sånn at man fortsatt ønsker norske sjåfører på veien. Skal man være så firkantet er jeg redd for rekrutteringen av norske langtransportsjåfører, sier en oppgitt Vegard Kåsa til Telen.
Det er en livsstil
For Vegard er det en livsstil å kjøre langtransport. Hele uka er bilen hybelen og arbeidsplassen hans.
– Nå var det helt spesielt ettersom bilen var ny, og jeg hadde aldri vært på messe tidligere. Jeg så på det som en tillitserklæring at leverandøren ønsket bilen utstilt på den store messa, og ville legge ekstra arbeid i å ha bilen i topp stand. Jeg brenner for dette, og vi er mange på min alder som bruker frihelger på å gjøre akkurat det samme som jeg og noen kamerater gjorde de to helgene i august i fjor. En av grunnene til at jeg holder på i dette yrket er nettopp det å ha et vogntog jeg kan være stolt av og vise fram på veien, forteller Vegard, som også reagerte på at kontrollørene på Ørje kontrollstasjon gjorde en svært grundig sjekk av hele vogntoget – med tanke på at det bare var noen måneder siden bilen ble registrert og kom på veien.
Les også: To politibetjenter bøtelegges etter ransaking
– Hvis man tenker sikkerhet så tror jeg det er mange andre biler som burde vært kontrollert før denne. Jeg håper jeg slipper en liknende opplevelse i framtida.
Måtte hentes i Ørje
Da kontrollen i Ørje var over etter flere timer med venting, fikk Vegard streng beskjed om at kjøre- og hviletidsforskriftene var overskredet, og at han ikke fikk sette seg inn i bilen på 45 timer. Dermed måtte han ringe hjem til Notodden, og fortelle daglig leder i Kaasa Transport, Øistein Kaasa om hva som hadde skjedd. Enden på visa ble at Øistein måtte sende en ekstra sjåfør til Ørje for å hente vogntoget, mens Vegard måtte kjøre hjem i personbil. Nå seks måneder senere kom dommen i postkassa. 24 000 kroner i bot – subsidiært 25 dager i fengsel. Nå er det imidlertid mulighet for strafferabatt på 4000 kroner og 21 dagers fengsel – hvis forelegget godtas …
Kontaktet advokat
Daglig leder i Kaasa Transport, Øistein Kaasa støtter Vegard fullt ut, og sier bedriften har kontaktet NLF-advokat som representerer transportbedriftene. Saken har blitt en snakkis i miljøet, og flere har ringt og sagt de vil starte en spleis-aksjon for å betale bota.
– Dette handler om langt mer enn bare bota til Vegard. Dette handler om hele transportnæringa, og rekrutteringen til yrket. Vi er klare til å kjøre sak på dette. Unge sjåfører har dette som lidenskap, de er stolte av bilene sine – og har i alle år samlet seg og brukt helger til å vaske og pusse på bilene. Skal vi fortsatt ha rekruttering av norsk ungdom til denne bransjen må man slutte med slikt tull som dette – og heller bruke tida på noe mer nyttig. Jeg hadde hatt full forståelse for boten om bilen hadde blitt kjørt langs offentlig vei uten kjørekort, men her snakker vi om en strekning på 60 meter inne på et lukket område ved fire anledninger. Jeg skjønner at loven må følges, men det må være lov å bruke sunn fornuft. Paradokset er at Vegard kunne sagt at han ikke viste noe – og dermed hadde det ikke blitt noen sak, forteller Kaasa, og lover at denne saken skal forfølges videre – og at han blir skremt om denne dommen blir stående.
Les også: Eriks gitar forsvant under sending. Nå raser han mot kundebehandlingen: - Råttent av Postnord
Strengt regelverk
Det var Transportmagasinet og Tungt.no som først omtalte denne saken. De har forelagt saken for Statens vegvesens faggruppe for utekontroll, og bedt om kommentar. Svaret var at kontrollørene har lite handlingsrom, og at regelverket for kjøre- og hviletid er svært strengt. De har likevel forståelse for at regelverket kan framstå som unødig firkantet og rigid – men at regelverket er felles for alle. Og der defineres rengjøring av lastebil som annet arbeid.