Vegdirektoratet: Veier er farligere enn tunneler

I etterkant av den dramatiske brannen i den undersjøiske tunnelen i Bremanger onsdag, understreker Vegdirektoratet at norske tunneler er trygge. Direktoratet viser til at det er mindre farlig å kjøre i tunnel enn på åpen vei.

17.07.15 07:01

Torsdag uttalte leder Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund at undersjøiske tunneler er dødsfeller. Vegdirektoratet vil ikke la den påstanden stå uimotsagt.

– Norske tunneler er trygge. Alle erfaringer og statistikk viser at det er mindre farlig å kjøre i en tunnel enn på en åpen vei, sier fungerende direktør Bettina Sandvin i vei- og transportavdelingen i Vegdirektoratet til Dagbladet.

LES OGSÅ: Eksplosjon i tunnel i Bremanger

Hun ønsker ikke å kommentere hva Vegdirektoratet synes om Mos utsagn, men opplyser at direktoratet er uenig med ham i påstanden om at tunnelene er dødsfeller.

– I alle årene Norge har tatt i bruk tunneler, har det ikke omkommet én person i en tunnelbrann, sier Sandvin.

LES OGSÅ: Trykk på omkjøringsruter etter tunneleksplosjon

Ifølge en rapport fra Transportøkonomisk institutt fra 2012 er det størst brannfare i landets undersjøiske tunneler og i de om lag ti andre tunnelene som har like stor stigningsgrad. Til sammen er det snakk om litt over 40 tunneler, som representerer 4 prosent av alle landets tunneler. Men det er i disse litt over 40 tunnelene at 44 prosent av brannene i perioden fra 2008 til 2011 fant sted.

LES OGSÅ: Gjenåpning av undersjøisk tunnel kan ta måneder

Fra før er det kjent at 200 tunneler skal gjennom omfattende sikkerhetsopgraderinger som følge av et EU-direktiv. Direktivet gjelder bare europa- og riksveier. Norge har valgt å la kravene også gjelde for fylkesveier. De eneste tunnelene som ikke får bedret sikkerhet er de som er kortere enn 500 meter eller som har færre enn 300 passeringer daglig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.