*Nettavisen* Nyheter.

Vegetarianere får sjeldnere kreft

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Men de får oftere tykktarms- og endetarmskreft enn de som spiser rødt kjøtt.

(SIDE2:) Britisk forskning hevder at en vegetarisk kost kan hindre kreft, melder BBC.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Lavere forekomst
Dataanalyser fra 52.700 menn og kvinner viser at de som ikke spiser kjøtt hadde nevneverdig lavere forekomst av kreft enn de som spiser kjøtt.

Selv om det er anbefalt at man spiser fem porsjoner med frukt og grønnsaker daglig, for å redusere risikoen for kreft, så finnes det lite bevis som ser direkte på en vegetarisk kost.

Forskerne så på menn og kvinner fra 20 til 89 i år i Storbritannia på 90-tallet. De delte opp deltakerne i de som spiser kjøtt, de som spiser fisk, vegetarianere og veganere.

Under oppfølging viste det seg at det var færre forekomster av kreft enn det som var forventet i den generelle befolkningen. Forskerne tolker det dit hen at de var sunnere enn en gjennomsnittsgruppe i befolkningen. Men det var en merkbar lavere forekomst av alle krefttyper blant dem som spiser fisk og vegetarianere sammenlignet med dem som spiser kjøtt.

Oftere kreft i tykktarm- og endetarm
Undersøkelsen viste også en høyere forekomst av tykktarms- og endetarmskreft blant vegetarianerne, en sykdom som har blitt satt i sammenheng med å spise rødt kjøtt.

Men for tykktarms- og endetarmskreft var trenden snudd, for der hadde vegetarianerne en merkbar høyere forekomst av krefttypen enn de andre gruppene.

Forskerne ble overrasket over funnene, som bestrider tidligere bevis, som peker på å spise for mye rødt kjøtt med denne sykdommen.

- Dette er interessant. Den antyder at det kan være noe reduksjon i kreft blant vegetarianere og de som spiser fisk, og det trenger vi å se nærmere på. Men den støtter ikke ideen om at vegetarianere burde ha lavere andel av tykktarms- og endetarmskreft, og jeg tror det betyr at vi må tenke nøyere igjennom hvordan kjøtt passer inn. Mer arbeid er nødvendig, for å finne sammenhengen mellom kosthold og kreft, men slike studier er veldig vanskelige å gjennomføre, sier professor Tim Key, leder av forskningen ved Cancer Research UK til BBC.

Doktor Joanne Lunn, ernæringsekspert ved British Nutrition Foundation mener at disse funnene understreker det faktum at kreft er en sammensatt sykdom og at det er mange forskjellige faktorer som spiller inn i å fastslå en persons risiko.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.