*Nettavisen* Nyheter.

Vei, bane og barnevern er vinnerne

Barnevern og samferdsel blir vinnere i neste års statsbudsjett.

05.10.10 10:00

Oslo (ANB): Regjeringen øremerker 240 millioner kroner til det kommunale barnevernet for å sikre at det blir 400 nye stillinger her. Samlet plusser regjeringen på 400 millioner kroner til barnevern.

Samferdselsbudsjettet plusses på med 2,8 milliarder kroner neste år. Det er en økning på ti prosent, og regjeringen mener dette er i tråd med løftene i den nasjonale transportplanen.

Vei og bane
Det blir en milliard mer til veier og 1,4 milliard mer til jernbane. Det meste av veisatsingen går til økt vedlikehold og innebærer 100 mil med ny asfalt. I tillegg blir det en milliard til rassikring.

Kommunene får 5,7 milliarder kroner mer å rutte med neste år. 2,8 av disse milliardene er inntekter som kommunene kan bruke fritt.

Helsebudsjettet økes med 1 milliard kroner, og regjeringen blar opp 235 millioner til bygging av nytt sykehus i Østfold.

Andre nyheter
Her er noen av de andre nyhetene i budsjettet:

* Pappapermisjonen øker.

* Det loves 2.000 nye sykehjemsplasser.

* Det satses stort på vedlikehold og rassikring av veier.

* Sjøfolkene får beholde nettolønnsordnigen.

* Snusavgiften øker med ti prosent.

* Avgiftene på alkohol og tobakk settes opp fem prosent.

* Biodieselavgiften blir ikke ytterligere økt.

* Politiet får en halv milliard, mens domstolene tilgodeses med 76 millioner kroner.

Sparer inn
Finansminister Sigbjørn Johnsen vil legge opp til et stramt statsbudsjett for 2011. Her blir bruken av oljepenger redusert. Regjeringen sparer milliarder på grunn av lavere sykefravær og færre asylsøkere.

Næringsminister Trond Giske kutter 90 millioner i administrasjonsutgiftene ved Innovasjon Norge, mens landbruksminister Lars Peder Brekk varsler kutt i landbruksadministrasjonen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.