*Nettavisen* Nyheter.

Veien til Europas ende

Fiske er en viktig del av livet på Varangerhalvøya, så det bør med i opplevelsesmiksen. Foto: Ingvald Bergsagel (Reiser & ferie)

Nasjonal turistveg Varanger åpner offisielt i 2012. Vi har allerede valgt ut et par gode stoppesteder.

31.05.12 10:01

HTML EMBED

Nasjonal turistveg Varanger

Veien på Vararangerhalvøya ligger langt nord og så langt øst du kan komme i Norge og begynner ved rasteplassen Gornitak ved Varangerbotn, og ender i et månelandskap av forrevne klipper ved Hamningberg. Langs Nasjonal turistveg Varanger advares det både mot sau, rein og lavtflygende hekser, så kjør forsiktig!

Les stor reportasje fra Varanger i Reiser & feries september-utgave. Kjøp den digitalt her

Gornitak

Gornitak er en arkitekttegnet rasteplass og startpunkt for Nasjonal turistveg Varanger, som åpner offisielt i 2012.

Varanger samiske museum

Varanger samiske museum, som primært formidler sjøsamenes kulturhistorie, er turens første tegn på det unikt multikulturelle ved området. Her har samer, finner, russere og nordmenn møttes, levd, handlet og jobbet sammen opp gjennom århundrene. Å påstå at samlivet alltid har gått like friksjonsfritt og gemyttlig ville vært en løgn. Under tøffe livsvilkår er det fort gjort å bli uvenn med naboen, og norske myndigheters fornorskningspolitikk overfor samer og kvener på 1800- og 1900-tallet har også satt sine spor.
Den fyldige fortiden gjør Varanger til et interessant reisemål for historisk interesserte. Her finnes bevarte tradisjoner og kulturminner fra forhistorisk tid, tørrfiskhandelen med Europa som skjøt fart på 1400-tallet, pomorhandelen med Russland fra 1700-tallet, finsk arbeidsinnvandring på 1800-tallet og krigens herjinger på 1900-tallet.

Konditori og lakseelv i Vestre Jakobselv

Det er blitt oss fortalt at konditoriet i Vestre Jakobselv har særdeles gode kaker. Det viser seg å stemme. Prøv firkløverkaka og slå av en prat. Ellers er det lakseelva som normalt trekker folk hit.

Vadsø

Vadsø er rutas «storby» og administrasjonssenteret i Finnmark har drøyt 6000 innbyggere. Av opplevelser anbefales det å spise en bedre lunsj hos Påls matopplevelser og å prøve å få med seg Kongekrabbefestivalen i månedsskiftet september/oktober.

Kiting på Varangerfjorden

Stadig flere har fått øynene opp for områdets gode kite-forhold, både til lands og til vanns. For eksempel ble VM i langdistansekiting arrangert mellom Berlevåg og Vadsø tidligere i år.

Ekkerøy

Ekkerøy er blant de eldste fiskeværene i Finnmark og har et unikt fugleliv med mange sjeldne arter, samt et stort fuglefjell, Flåget, med rundt 40 000 krykkjer. Vi bodde på Ekkerøy feriehus, som har komfortabel overnatting, med sauna og havutsikt. Sommerrestauranten Havhesten serverer kortreist mat fra hav og vidde.
– Mora til hu Renée Zellweger er forresten fra Ekkerøy, sier Ingjerd Tjelle fra Ekkerøy feriehus nærmest i en bisetning da hun viser oss veien til fuglefjellet.
Hollywood-stjernen dukket sågar overraskende opp til et slektstreff i Vadsø i 2007.

Krampenes

Gjennom bedriften Varangermat foredler den erfarne kokken og lokalmatentusiasten Neil Lupton (64) årlig rundt tolv tonn med Varangerlam, i tillegg til å speke reinsdyrhjerter, tørke fisk, dyrke urter, lage ferdigmiddager, samt holde kokkekurs og andre matarrangementer.
– Varanger har helt fantastiske og unike råvarer, spesielt lam og fisk, men det er liten tradisjon for å utnytte dette skikkelig, sier Neil.
Neil anbefaler spesielt sommermenyen hos kafeen Påls matopplevelser i Vadsø.
For egen regning kan vi også anbefale restauranten på Vardø hotell , i alle fall de dagene Tor Emil Sivertsen står på kjøkkenet.

Minnesmerket i Vardø

Vardø er Norges østligste og eneste arktiske by, med historie tilbake til Håkon V Magnussons tid. Her må du få med deg det nye Heksemonumentet, Pomormuseet og en sen kveld på Nordpol kro! Dronning Sonja avduket 23. juni en svært påkostet utendørs installasjon til minne om kvinner og menn som ble dømt for trolldom og hekseri i Finnmark på 1500- og 1600-tallet. De såkalte hekseprosessene rammet fylket spesielt hardt, og minst 92 mennesker herfra fikk dødsdom.
Ellers har Vardø det siste året fått mye oppmerksomhet gjennom tv-serien «Snøballkrigen». Det har vært delte meninger om hvordan serien portretterer Norges østligste og eneste arktiske by, men vardøværingene ser ut til å være blant de som er mest fornøyde.
– Den viser jo bare hvordan det er her, sier én av de innfødte lakonisk, mellom noen saftige vitser med sluttpoeng som «det er ikke en sjark, det er en skøyte!»

Europas ende - Hamningberg

I selve Hamningberg , også kjent som «Europas ende», har det pågått ekstrem oppussing i fem–seks år. Endepunktet for Nasjonal turistveg Varanger er ett av de få fiskeværene som ikke ble brent under krigen. Fantastisk beliggenhet, masse liv om sommeren og kulturhistorie i alle vegger og naust.
Det unike fiskeværet har våknet til nytt liv som feriested og turistmål. Bobilturistene har omsider fått sin egen parkeringsplass, og neste år åpnes det etter planen fiskerestaurant og konferansesenter med 40 sengeplasser på den gamle kaia.

Mer på nett om Varanger

> www.turistveg.no/no/varanger
> www.varangermuseum.no
> www.horisontvaranger.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.