*Nettavisen* Nyheter.

Veiledning hjelper diabetikere

Veiledning hjelper diabetikeres følelse av å kunne leve med sykdommen, gjør dem mer aktive, og mer bevisst på et riktig kosthold. Det viser en ny doktorgradsavhandling.

Det er Bjørg Karlsen ved Universitetet i Bergen som i sin avhandling har sett på effekten av veiledning for bedre å mestre et liv som diabetiker.

Å leve med diabetes (sukkersyke) kan være tøft. Nyere studier har vist at mange diabetikere blir rammet av depresjon. Dette fører til dårligere kontroll av matinntak og blodsukker, noe som igjen øker faren for langtidskomplikasjoner av sykdommen.

Veiledning hjelper
«Mestring av diabetes» er et nasjonalt forskningsprosjekt, og danner basis for Bjørg Karlsens avhandling. De har hatt en gruppe inne til veiledning annenhver uke i seks måneder. Fagpersonell har vært til stede, men hovedfokuset var på å la pasientene dele erfaringer seg imellom. Konklusjonene er at dette har hjulpet på pasientenes følelse av å kunne leve med sykdommen, gjort dem mer aktive, og mer bevisst på et riktig kosthold.

Oppsiktsvekkende er det også at selv kontrollgruppen rapporterer bedre livskvalitetet. De har kun fått to sesjoner med samtale og utfylling av et skjema for vurdering av livskvaliteten sin.

Del erfaringer
Bjørg Karlsen tror ikke veiledning vil være løsning for alle diabetikere, men understreker at dette vil være et godt hjelpemiddel for mange.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.