RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vekket Sverige med kloakkbarn

I årevis har hjelpearbeidere visst at det lever hjemløse under Stockholm. Først da det ble krimbok, kom politikerne på banen.

(SIDE2:) Forfatterduoen Börge Hellström og Anders Roslund er en av få krimforfattere som blir invitert med i offentlige debatter. Sist med deres nye krimbok «Jenta under byen».

Den handler om mennesker som bor i Stockholms mange tunnelganger og som ingen egentlig vet om.

Nøkkelen til undergrunnen
- Stockholm ble bygget etter kloakksystemet. Derfor finnes det en dør i hvert store offentlige bygg i Stockholm som er knyttet til tunnelene, sier Anders Roslund.

Han smiler litt når han forteller at det finnes tuneller for både det militære, fjernvarme, T-bane, kloakk, tele og annet.

- Det spesielle er at de kun vet om sitt eget system, mens de som bor der nede faktisk har klart å sette tunnelene i system.

Forfatterne opplevde stor pågang da «Jenta under byen» kom ut på svensk. Ikke minst opplevde de reaksjoner fra folk som ikke helt klarte å ta innover seg bakgrunnen for bokens krimgåte.

Som Romania
- Barn som bor under gateplan er noe vi forbinder med Romania , ikke med ens egen by, sier Börge Hellström til Side2. Etter at boken kom ut på svensk, har svenske politikere endelig innrømmet at Sverige har gatebarn.

Hellström som har jobbet med folk på skråplanet i mange år selv, sier at akkurat det ikke var noe nytt verken for Redd barna, Kirkens bymisjon eller andre som jobber med de hjemløse.

- Men det har i stor grad blitt skjøvet under teppet, mener de.

Hellström og Roslund debuterte med «Udyret» for fire år siden. Deretter fulgte «Boks 21» og «Oppreisingen». De to skriver i fellesskap, tar for seg hver sine karakterer, snakker seg gjennom hvem de er og hva deres motiver er.

Den tidligere SVT-journalisten og kriminalomsorgarbeideren innrømmer at bøkene gjennomsyres av en grunntanke. Ofte står deres faste politimann Ewert Grens i bakgrunnen, mens selve saken står i forgrunnen.

Først og fremst underholdning
- Det er jo viktig å si at bøkene først og fremst skal være underholdende. Det går fint an å se på dem kun som det. Om vi bare ville satt fokus på tema, så hadde vi skapt dokumentarer, sier Roslund.

Likevel er det ikke til å stikke under en stol at de to er to av få suksessfulle krimforfattere som stadig inviteres til debatter og hvis stemmer veier tidvis tungt i å sette dagsorden.

En av årsakene er deres nøye reserach som bifalles både av politi og tidligere kolleger.

- Vi er jo litt stolte av det, sier de to. Jenta under byen som boken handler om er sammensatt av fem jenter. Ingen av dem er gjenkjennelige . Enkelte ganger må de til og med gjøre historien litt mer «spiselig».

- I denne boken fant vi ut at vi skulle la jenta være 16 år, men vi snakket med jenter som var åtte og 13 år gamle da de flyttet på gaten. Problemet er bare at hvem orker å lese om det?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere