RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vekst og Iran sender oljeprisen opp

Sist oppdatert:
Veksten i den amerikanske økonomien vokser videre og samtidig endte samtaler mellom USA og Iran i ingen ting. Dermed sendes oljeprisen opp.
Oljeprisen, målt i amerikansk WTI-olje levert i juli, steg 1,24 dollar per fat eller 1,8 prosent fredag morgen til 71,1 dollar per fat. Brent oljen, som er mest aktuell i Nordsjøen steg 1,9 prosent til 70,53 dollar fatet. Det melder Bloomberg News.

Torsdag kom de amerikanske BNP-tallene som viste at økonomien vokste med 5,3 prosent i første kvartal. I april ble de foreløpige førstekvartalstallene presentert til 4,8 prosent. Dette fikk oljeprisen til å bevege seg. USA står for 25 prosent av verdens oljekonsum. At den amerikanske økonomien går for full guffe er dermed godt nytt for oljeprisen.

Men også konflikten mellom Iran og Vesten angående landets atomprogram holder oljeprisen høyt. USA beskylder Iran, som er verdens fjerde største oljeprodusent, for å bruke atomforskningen til å dekke over utviklingen av våpen. Iran på sin side insisterer på at atomprogrammet bare er ment for å generere elektrisitet.

USA ønsker å få FNs sikkerhetsråd til å innføre økonomiske sanksjoner mot Iran, men Kina og Russland, som er faste medlemmer i sikkerhetsrådet med vetomakt, har ikke vært villig til dette. Samtaler mellom Iran og USA har så langt ikke medført noe som helst av fremgang.

Frykten i markedet er at Iran vil dempe eller stenge ned sin eksport av olje til verdensmarkedet, noe som vil få dramatiske konsekvenser for oljeprisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere