RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Avinor

Vekterstreik stenger flyplasser

Sist oppdatert:
Køer i sikkerhetskontrollen og enkelte stengte flyplasser blir konsekvensen når vekterstreiken innledes lørdag morgen.

1003 vektere går ut i streik fra lørdag morgen, etter at det natt til fredag ble brudd i tarifforhandlingene mellom Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO Service.

- En av landets dårligste betalte
Leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier i en kommentar at det ikke var mulig å nå fram til enighet i meklingen da avstanden mellom partene ble for stor.

- Kravet om en rettferdig lønn for en av landets dårligst betalte yrkesgrupper ble avvist av arbeidsgiverne, sier Hagensen i en pressemelding fra NAF.

Får konsekvenser for flytrafikken
Streiken omfatter blant annet sikkerhetskontrollører på noen norske flyplasser og får konsekvenser for avviklingen av flytrafikken fra lørdag morgen, melder Avinor i en pressemelding.

De ber publikum sjekke gjennom sitt flyselskap og bruke selskapets nettsider.

- Både kontroll av personer og bagasje vil bli berørt. Det vil bli køer i sikkerhetskontrollen på de berørte flyplassene – og noen må stenge helt, melder Avinor.

Disse flyplassene rammes
Det er de organiserte sikkerhetskontrollørene ansatt i Security Transport Aviation Security AS ved disse flyplassene som er tatt ut i streik i første omgang:

* Haugesund lufthavn/Karmøy
Ved Haugesund lufthavn, Karmøy vil kapasiteten i sikkerhetskontrollen være sterkt begrenset, men man tar sikte på at trafikken vil kunne avvikles tilnærmet som normalt gjennom helgen, melder Avinor. Køer i sikkerhetskontrollen og forsinkelser vil måtte påregnes. Lufthavnen må i løpet av mandag vurdere å iverksette en sterkt begrenset åpningstid som følge av hviletidsbestemmelsene blant tilgjengelig uorganisert sikkerhetspersonell.

* Førde lufthavn/Bringeland
Førde lufthavn vil være stengt under streiken.

* Molde lufthavn/Årø
Ved Molde lufthavn, Årø, vil SAS sin avgang til Chania/Kreta lørdag 07.40 og Norwegians avgang 07.35 til OSL gå som normalt lørdag morgen.Fra 08.00 lørdag morgen, og hele søndag, vil det ikke være mulig å avvikle utgående trafikk. Landinger og ankomst vil imidlertid kunne gå som normalt. Situasjonen videre utover i uken vurderes fortløpende, melder Avinor.

* Stokmarknes lufthavn/Skagen
Stokmarknes lufthavn, Skagen vil være stengt under streiken.

* Hammerfest lufthavn
Hammerfest lufthavn vil være stengt lørdag og søndag. Mandag 14. juni vil lufthavnen være åpen fra klokka 05.30 til 15.30, resten av dagen stengt. Det vil være treghet i person- og bagasjekontrollen på grunn av sterkt redusert bemanning, melder Avinor.

* Oslo lufthavn
59 av i alt 670 ansatte i G4S Aviation Security AS på Oslo lufthavn, Gardermoen (OSL) er tatt ut.

Trafikken ved OSL blir kun i begrenset grad berørt av streiken i første fase, og trafikken vil gå som normalt i helgen, melder Avinor. På grunn av redusert bemanning kan det til tider oppstå noe lengre køer i sikkerhetskontrollen enn vanlig.

* Offshoretrafikken
Sikkerhetskontrollørene ved heliportene på Sola, Flesland og Florø er også tatt ut – og dette får konsekvenser for helikoptertrafikken til oljeinstallasjonene, ifølge Avinor.

Skjermer ambulanse
Ambulansetjeneste, søk og redning vil avvikles som normalt til tross for streiken, melder Avinor. Det samme gjelder stort sett også trafikken til West Air/Posten.

Kan trappe opp fra tirsdag
Fra 15. juni klokka 06 kan det bli opptrapping av streiken. Uttak nummer to omfatter ytterligere 1456 vektere, opplyser Norsk Arbeidsmandsforbund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere