Gå til sidens hovedinnhold

Vekterstreiken er over

Partene har kommet til enighet.

Partene har forhandlet på Riksmeklingsmannens kontorer i Oslo sentrum siden klokken 10 lørdag formiddag.

- Har godtatt skisse
- Partene har godtatt mitt forslag til løsning, og arbeidstakerne er på plass igjen søndag morgen klokken 06.00, sier riksmekler Kari Gjesteby til Nettavisen ved 00.40-tiden natt til søndag.

Løsningen som partene, NHO-Service og Norsk Arbeidsmandsforbund, nå har akseptert innebærer at NHO-Service (arbeidgiverorganisasjonen, red. anm.) har gitt etter på flere punkter.

- Det vi nå har gått med på er en totrinns økning av helg- og nattesatser, et brukbart påslag på alle lønnssatsene, og en opptrappingsplan som skal gå fram til 2013, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO-Service til Nettavisen.

Her er hovedpunktene:
** Generelt tillegg på 7,19 kroner
** Helg- og nattillegget økes med 2 kr i 2010 og 3 kr i 2011
** Særskilte forhandlinger for vekterne innen januar 2011, 2012 og 2013
** Disse skal gi lønnsøkninger på henholdsvis minimum 2, 3,50 og 5 kroner
** Matsatsene økes til 74 kroner

Men selv om partene nå har kommet til enighet, så det lenge ut til at streiken skulle holde på en god stund til. NHO-Service sa ettertrykkelig tidligere i uken til Nettavisen at de ikke hadde mer å gå på.

- Var som en gisselsituasjon
Men natt til søndag klarte de likevel å grave dypere i lommene.

- Vi har gitt mer nå, ja, selv om vi sa det ikke var mer å gi. Men slik situasjonen var så hadde vi ikke noe valg. Dette var en gisselsituasjon vi var tvungne å komme ut av, sier Furulund.

Furulund sier det aldri hadde blitt en løsning på dette tidspunkt om det ikke hadde vært for riksmekler Kari Gjesteby.

- Det var også veldig viktig at nestlederen i LO (Tor-Arne Solbakken, red. anm.) og direktør for arbeidsliv i NHO (Svein Oppegaard, red. anm.) deltok på meklingen, sier Furulund.

- Bedre økonomisk løsning
Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier til Nettavisen at de mener nattens løsning har gjort det verd å streike.

- Vi har nå fått en mye bedre økonomisk løsning enn det vi hadde da vi gikk til streik. Nå har vi også en motpart som har satt minstekrav for lønnsøkning og som aksepterer separate forhandlinger i framtiden, og da har vi grunn til å være fornøyd, sier Hagensen.

For Erna Hagensen har den siste uken vært tøff. Hun har, som forbundsleder, vært ansvarlig for lange køer på flyplassene, tomme bankterminaler og kraftig svekkede boligsikkerhetstjenester.

- En krevende uke
- Det har vært en veldig krevende og tøff uke. Jeg synes det har vært tungt, men jeg har hatt utrolig flotte medlemmer og tillitsvalgte som har stått på og gjort en fantastisk god jobb med å organisere denne streiken på en god måte, sier Hagensen.

Hun sier det aldri har vært Norsk Arbeidsmandsforbunds intensjon å ramme tredjepart, publikum, men at det var uungåelig.

- Vi har - så langt det har vært mulig - forsøkt å skjerme publikum i størst mulig grad. Vi var veldig forsiktige med å ta ut flyplassene i streik i begynnelsen, og har også tilrettelagt streikeuttakene slik at det skulle kunne gjennomføre flest mulig flygninger, sier Hagensen.

Nå gleder hun seg til ferie.

- Jeg skal ha ferie, men ikke riktig ennå. Da satser jeg på at jeg slipper å stå i kø. Det skal i alle fall ikke stå på vekterne denne gangen, sier Hagensen.

Minibankene gikk tomme
Lørdag 12. juni gikk 1003 vektere ut i streik etter at forhandlingene brøt sammen torsdag 10. juni. Tirsdag 15. juni ble ytterligere 1456 vektere tatt ut i streik, slik at det totalt var 2459 vektere som streiket.

Streiken har lammet og strupet flere sentrale samfunnsfunksjoner. Blant annet har køene på norske flyplasser vært lange, og tilgangen på kontanter landet rundt har vært kraftig forminsket.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken