Gå til sidens hovedinnhold

Vekterstreiken er over

Regjeringen har grepet inn i vekterstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Det opplyser arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til NRK fredag kveld.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm kalte inn partene i vekterstreiken til et krisemøte klokken 18.45 fredag kveld. Det skjedde like etter at det ble kjent at flyplassene i Bergen og Trondheim måtte stenge i helgen som følge av streiken.

Tvungen lønnsnemnd
Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO-service har fredag ettermiddag gjennomført samtaler i et forsøk på å nå frem til en løsning i vekterkonflikten, men samtalene førte ikke fram til noe resultat. Bjurstrøm sier hun hadde samtaler med partene, og spurte dem om situasjonen kunne løses frivillig.

- Det kunne de ikke. Dermed har regjeringen besluttet å innføre tvungen lønnsnemnd, sier Bjurstrøm til NRK.

Hun sier streiken har hatt store samfunnsmessige konsekvenser.

- Det er uansvarlig å la streiken forstette, legger hun til.

Nesten 3500 vektere var tatt ut i streik etter at det ble brudd mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service for en uke siden. Nå skal vekterne tilbake på jobb.

- Glad for at streiken er over
Flytrafikken fra Bergen lufthavn, Flesland og Trondheim lufthavn, Værnes kan dermed gå tilnærmet normalt lørdag 9. og søndag 10. juni, etter at det ble varslet en stenging av sikkerhetskontrollen ved disse lufthavnene på grunn av for få vektere og en uholdbar situasjon for de reisende.

- Vi er glad for at streiken er over, og vil takke passasjerene som har utvist stor grad av tålmodighet gjennom en vanskelig uke, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor i en pressemelding.

Fra morgenen av lørdag 9. juni vil det være tilnærmet full kapasitet i sikkerhetskontrollene ved samtlige 14 lufthavner som har vært rammet av streiken.

- På grunn av usikkerheten som har vært skapt rundt denne situasjonen, er det særdeles viktig at passasjerene forholder seg til den informasjonen som flyselskapene og turoperatørene nå går ut med, sier Narvesen.

Skuffet over tvungen lønnsnemnd
Forbundsleder Erna Hagensen sier i en kommentar til beslutningen at hun er skuffet over at Regjeringen griper til tvungen lønnsnemnd overfor de streikende vekterne i Norsk Arbeidsmandsforbund.

- Vi har hele tiden hensyntatt liv og helse gjennom dispensasjoner og vi har blitt meddelt at fare for liv og helse ikke var grunnlaget for regjeringens beslutning, sier Hagensen i en pressemelding.

- Regjeringen sier i en pressemelding av stengning av flyplassene Værnes og Flesland var utslagsgivene for beslutningen. Jeg vil i den sammenheng understreke at forbundet aldri fikk oversendt søknadene om dipensasjon fra streiken på disse flyplassene fra NHO-service.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken