Gå til sidens hovedinnhold

– Veldig hyggelig, men helt ufortjent!

NRK-sjef og Høybråtenbeboer gjennom fire generasjoner, Thor Gjermund Eriksen (46), er ydmyk overfor sambygdinger som mener han setter Groruddalen på kartet.

HØYBRÅTEN: Så har den nye kringkastingssjefen også et bankende hjerte for bygda si, der han bor i sitt barndomshjem med to sønner på 13 og 16 år.

– Familien min har bodd her siden dette bare var jorder. Oldefaren min kjøpte tomt her, så her omkring har det bodd mye familie, sier Eriksen.

STEM PÅ ÅRETS NAVN I GRORUDDALEN HER!

– Et godt sted å bo

Her på Høybråten har han trådd sine barnesko, og løpt mellom hus og nabounger. Foruten 10 obligatoriske år på Grünerløkka, har han bodd størsteparten av livet her.

Eriksen gikk på Høybråten skole, Stig ungdomsskole (for dette var før Stasjonsfjellet skole ble bygd). Deretter gikk han gymnaset på Bredtvet. Vi møter ham i nevnte barndomshjem en morgen da snøen så vidt daler ned.

Det kan synes som om kringkastingssjefen drømmer om skiløypene innover, om det være seg i Lillomarka eller på den andre siden av E6, i Østmarka. Det er bare gått en natt siden han gikk på langrennsskiene innover fra Romsås, som Eriksen selv synes er en perle.

LES OGSÅ: Thor Gjermund Eriksen blir NRK-sjef

Groruddalen har, som Oslo, gått gjennom store forandringer de siste 100 årene.

– Høybråten er et godt sted å bo. Det er dessuten langt mer mangfoldig nå enn det det var da jeg vokste opp. Det er jeg glad for. På fotballaget til sønnen min er det sikkert 15 nasjonaliteter, sier han.

Dét var det ikke for 40 år siden, da Eriksen var en liten pjokk blant de nybygde husene i øvre del av Groruddalen.

En del av verden

Han er imidlertid glad for at Høybråten er en del av verden, en del av slik Norge ser ut i dag.

– Skjønt verden ser annerledes ut på Romsås enn på Høybråten, der befolkningssammensetningen er en annen.

Ifølge tall fra Utdanningsetaten har Høybråten skole 26 prosent elever med minoritetsbakgrunn, mens Stig Skole, som ligger om lag 400 meter i luftlinje fra Høybråten har 89 prosent. Det er store forskjeller på liten plass i Groruddalen også.

– Verden ser alltid annerledes ut, alt etter som hvor man står, sier han.

LES OGSÅ: Vaktbikkja fra Groruddalen

En sannhet som sikkert blir viktig også når han gyver løs på landets mektigste mediejobb, som kringkastninssjef i NRK etter 11. mars i år.

Han overtar stillingen etter Hans Tore Bjerkaas. Selv kommer Gjermundsen fra jobben som konsernsjef i Amedia.

– Hva synes du om å bli nominert til Årets navn i Groruddalen?

– Veldig hyggelig, men helt ufortjent. Jeg er nominert med folk som gjør en langt viktigere jobb for Groruddalen enn jeg, skjønt jeg har snakket om Groruddalen i det siste, og er kanskje med på å sette stedet på kartet, sier han.

Frivillighet

Eriksen er full av lovord om Morten og Tom Pettersen, primus motorene bak Liastua og skigruppa i Høybråten og Stovner Idrettslag, som også er nominert av Lokalavisens lesere til tittelen Årets navn 2012:

– Jeg vet jo godt hvem de er fra før av. Den jobben de gjør for idretten er utrolig viktig. Alt frivillig arbeid er viktig. Det og også holde tak frivill idrettsarbeid etter at dine egne unger er store, det har jeg stor respekt for, sier Eriksen.

Han husker Seniorgutta i Høybråten og Stovner IL godt, Hans far og bestefar var også aktive i idrettslaget, og denne ene sønnen hans har også gått på ski i skigruppa.

Senest i går kveld var han i alpinanlegget som Pettersen holder i, forteller han.

Integrering

Bibi Musawi, som er nominert for sitt engasjement for minoritetskvinners kår får også honnør.

– Det er viktige jobber. Integrering må skje i naturlige omgivelser. Det kan ikke skje ved at man bare setter seg ned rundt et bord, og tror det løser alt. Det må skje i hverdagen, som i idrettslaget, tror Eriksen.

Han mener vi alle har et ansvar for å reflektere over den verden vi lever i. Lokalaviser, så vel som statskanalen NRK.

– Dette er en av de store oppgavene vi har i NRK. Utviklingene i samfunnet skal vi være med på, sier han.

Og da sikter mediemannen gjennom 20 år til mer enn Norges befolkningssammensetning.

– Medievanene våre er helt annerledes i dag enn tidligere. NRK er ikke bare tv. Det er radio og nett også.

Det er bare to-tre år siden at om lag 800.000 nordmenn bare hadde to-tre kanaler, sier Eriksen.

Nyheter, sport og Halvbroren

Sine egne medievaner er han heller taus om. I stua i Høybråtenveien går det stort sett i nyheter og sport, tv-serier er det lite av, selv om han innrømmer å ha sett i hvert fall én episode av NRK Dramas suksess Halvbroren.

– NRK har om lag 3800 ansatte. Er du litt engstelig?

– Spent er jeg jo. Det er mange mennesker, men jeg har vært konsernsjef før. Det skal gå bra. Jeg kommer uansett ikke til å bli kjent med alle, smiler Eriksen.

Se likevel ikke bort ifra at den påtroppende kringkastingssjefen er litt svett i håndflatene når han entre NRK-kantina alene første gang.

STEM PÅ ÅRETS NAVN I GRORUDDALEN HER!

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler