RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Velg riktig espressomaskin

Kjøp av espressomaskin er ingen lett affære. Vi forteller deg hva som er viktig å tenke på.

(SIDE2): Mange bruker et høyt antall bar (trykk på vannet) som et salgsargument for espressomaskiner, men om en butikk skryter av at maskinen deres har 12 eller 15 bar, er det noe som skurrer. Da blir trykket for høyt, noe som bare ødelegger aromaen i kaffen. De fleste som driver profesjonelt med kaffe bruker bare maskiner som har åtte eller ni bar.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Den gylne middelvei
Maskinen skal levere vannet til en konstant temperatur på mellom 88 og 92 grader. En lavere temperatur gir færre smaksstoffer. I motsatt fall, blir kaffen bitter. Hele prosessen fra du trykker på knappen til espressoen er ferdig, skal ta mellom 20 og 30 sekunder. Da får kaffen best smak.

Kvaliteten på en espresso måles ut ifra fire kriterier: Crema (det tykke gylne skummet), fylde, smak og temperatur. Crema og fylde blir påvirket av uttrekksystemet og temperaturen i maskinen. En god espressomaskin kontrollerer vanntrykk, temperatur og utrekkstid på en perfekt måte.

Du bør sannsynligvis opp i noen tusenlapper før du finner en espressomaskin som tilfredsstiller kravene.

Rett i koppen
Espressokaffe lages vanligvis av andre typer kaffebønner og blir mørkere brent enn vanlig kaffe. I tillegg er den finere malt. En espresso tilberedes dessuten under høyt trykk og direkte i koppen.

Naturlig nok spiller kaffen en grunnleggende rolle i produksjonen av en perfekt espresso, og samspillet mellom elementene; blanding, brenning, kverning, mengde og ferskhet, er svært viktig.

Brenning og kverning
Arabica og robusta er de to hovedtypene kaffebønner, men det finnes en rekke forskjellige kaffetyper innen disse. Arabicabønnene har lavest koffeininnhold, de er fyldige, aromatiske, fruktige og med en svak blomstersmak. Arabica er om regel syrlig framfor bitter. Robusta er mer intens og bitter, og har en sterk duft av tre og korn.

Alle kaffetyper utvikler seg ulikt under brenning. Syrlighet og fylde når et høydepunkt, men avtar raskt. Det er derfor viktig å finne den beste løsningen for hele blandingen, uten å overse noen av egenskapene som er spesielle for hver enkelt kaffesort som blandingen består av.

En annen forskjell på vanlig kaffe og espressokaffe, er at espressoen males vesentlig finere enn vanlig kaffe, noe som har stor betydning for fylde og bitterhet. Jo finere kvernet kaffen er, desto saktere renner vannet igjennom. Tilberedningstid og malingsgrad må derfor tilpasses hverandre – jo lengre tid, desto grovere forhaling.

Melkebart
Mange bruker espressomaskinen til å lage café au lait, caffè latte eller cappuccino. Da spiller maskinens steamarm en stor rolle. Den varmer opp melk og lager melkeskum. Det er enklest å lykkes med H-melk, men ikke varm den til mer enn 72 grader, da blir den grøtete.

Du kan også lage melkeskum manuelt ved hjelp av en enkel beholder med et pumpefilter. Når melken så vidt bobler på middels varme, tar du den av platen og pumper, og vips, så har du skum.

En perfekt kopp espresso kjennetegnes best ved sin rike, intense og bittersøte smak. Det er ikke annet å gjøre enn å prøve seg fram, og når du får ut 3 cl intens, bittersøt kaffe med en gyllen og frodig crema, vet du at du har lykkes.

Les mer her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere