Det er ett parti som skiller seg ut i årets siste kvartalsmåling fra Sentio, som er gjennomført for Nettavisen og flere andre aviser.

Senterpartiet er den soleklare vinneren, og får en oppslutning på 18,3 prosent. Det er fram 4,5 prosentpoeng fra forrige kvartal, og hele åtte prosentpoeng over partiets valgresultat i stortingsvalget i 2017.

- Veksten for Senterpartiet de siste månedene har vært formidabel, konstaterer administrerende direktør i Sentio, Arve Østgaard, overfor Nettavisen.

Samtidig taper Høyre og Arbeiderpartiet terreng, og er partiene som går mest tilbake på tampen av året.

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Gunnar Stavrum: Sandra Borch får ikke fart på distriktene med lettvinte floskler og tom Senterparti-retorikk

- Presset øker på Vedum

På flere av målingene de siste ukene, har Senterpartiet også vært landets største parti. Dermed er statsministerjobben nærmere enn noen gang tidligere for Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, under ni måneder før stortingsvalget.

Så langt har Vedum nektet å kommentere statsministerspørsmålet.

- Så klart presset på Vedum som statsminister øker hvis fremgangen fortsetter. En eller annen gang må han bli nødt til å kommentere det, sier Østgaard, og samtidig legger til:

- Spørsmålet er om Senterpartiet har prikket inn formtoppen litt for tidlig. Her er intet avgjort, mener han.

Les også: Senterpartiet er Norges største parti

- Har vært tydelige

Vedum selv har nå tatt juleferie, og er hjemme på gården i Stange, men kommenterer jubeltallene mens han forbereder salg av egen honning til noen naboer.

- Det er veldig solide tall. Veksten skyldes spesielt de siste månedene, sier Vedum til Nettavisen.

Han mener det er spesielt ett grep som nå gir dem betalt på målingene.

- Vi har vært veldig tydelige på at man må sikre norske arbeidsplasser, ikke minst at vi må sørge for at de som blir permittert ikke mister jobben. Det er ikke overraskende at Senterpartiet mener det, men det handler om troverdighet over tid, sier han.

I tillegg trekker han fram andre saker, nærmest på repeat, som å ha tjenester nær folk, ta hele Norge i bruk og motstanden mot regjeringens sentraliseringspolitikk.

Les også: Vedum foreslår kutt i beredskapen: – Hårreisende midt i en pandemi

- Er ikke en idrettsgren

Vedum fikk også en gavepakke i fanget tidligere i høst, da Ap-profilen Jan Bøhler meldte overgang til Senterpartiet. Siden har partiet fosset fram, særlig i Oslo.

- Det at Jan Bøhler meldte seg inn i Senterpartiet i høst, fikk fram mye av verdiene vi står for. Både det å ha tjenester nær folk og at politikere skal være ombudsmenn og ombudskvinner. Det er ikke partiet som er viktigst, men å være ute blant folk, sier han.

Les også: Ny sjokkmåling: Jan Bøhler stjeler velgere fra alle andre

- Men det er forsatt ni måneder igjen til valget. Har dere kommet for tidlig i form?

- Politikk er ikke en idrettsgren. I politikk må du si det du mener i ulike saker over tid. De grunnverdiene jeg sa i fjor høst, er de samme jeg har sagt i høst, men under litt andre omstendigheter. Man kan ikke si noe i oktober, og noe annet i mars av valgstrategiske grunner. Det er helt uten troverdighet, sier Vedum.

At Senterpartiet også er landets største parti på flere målinger, tar han med stor ro.

- Jeg tar det litt som en arbeidsordre, at folk er opptatt av at jeg skal være tydelig med norske arbeidsplasser. Så vet jeg at en måling kan gå litt opp og ned, sier han.

Les også: Valgforsker om Erna Solbergs framgang: - Påfallende at det er Høyre som belønnes

Stjeler fra alle partier

Bakgrunnstallene til kvartalsmålingen, viser at Senterpartiet stjeler velgere fra omtrent alle de andre partiene. Partiet stjeler 67.000 (netto) velgere fra Arbeiderpartiet, 45.000 velgere fra Fremskrittspartiet og 40.000 fra Høyre. Senterpartiet har et positivt bytteforhold mot alle parti, bortsett fra Rødt.

Bakgrunnstallene viser også at Senterpartiet nå er klart størst i Midt-Norge.

- Vi får også stadig flere nye medlemmer, men ingen kan ta noen stemmer for gitt. Det er folk som avgjør til syvende og sist, sier Vedum.

Les også: Målinger: Dødt løp mellom Ap og Sp i desember

Høyre: - Må løfte oss mer

I målingen er det Høyre som går mest tilbake, med 2,0 prosentpoeng, til en oppslutning på 24,1 prosent. Det er omtrent samme nivå som valgresultatet i 2017.

- At Høyre får 24,1 prosent og er Norges største parti med god margin er en kjempefin tillitserklæring inn i juleferien, og en ikke så rent liten energiboost inn i valgåret som snart begynner, sier Høyre-nestleder Tina Bru til Nettavisen.

Bru mener de likevel må løfte seg fram mot stortingsvalget.

- Vi skal fortsette å lede Norge trygt ut av koronakrisen og forhåpentligvis gjøre oss fortjent til fornyet tillit ved valget til høsten, sier hun, og samtidig legger til:

- Dette er heller ikke en så verst måling for borgerlig side samlet. Men skal det holde til fire nye år med Erna som statsminister trenger vi at både vi, Frp, Venstre og KrF løfter oss noe mer, sier Bru.

Les også: Støre hardt ut mot Erna Solbergs pengebruk: - En dyr og rar avtale

Ap: - Langt under det vi ønsker

Samtidig går Arbeiderpartiet tilbake med 1,4 prosentpoeng fra tredje kvartal, til 21,7 prosent. I motsetning til Høyre, som altså ligger omtrent på stortingsvalgresultatet, er det for Jonas Gahr Støres parti hele 5,7 prosentpoeng lavere enn 2017-valget.

I tillegg til å lekke nærmere 70.000 velgere til Senterpartiet, mister Arbeiderpartiet velgere til SV (-25.000), Rødt (-12.000), Høyre (-8000) og MDG (-7000).

Ap selv er heller ikke fornøyd med nivået de nå ligger på.

- Målingene i høst har vært langt under det nivået vi ønsker å være på, og vi har en stor jobb å gjøre med å vinne tilbake tilliten til Arbeiderpartiet, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Nettavisen.

Skjæran ser likevel noe positivt ved målingen:

- Landet trenger en regjering som sørger for arbeid til alle, at det grønne skiftet blir rettferdig, og at forskjellene blir mindre mellom folk. Nå er det vanlige folk sin tur, og mulighetene våre ligger i at også i denne målingen er det flertall for en Støre-ledet regjering. Det tar vi med oss inn i valgåret, sier han.

Les også: Støre hardt ut mot Erna Solbergs pengebruk

Her er resultatet for alle partiene:

Flertall for skifte

Hadde målingen vært valgresultatet, ville det imidlertid mest sannsynlig blitt et regjeringsskifte, siden Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet får flertall sammen.

De tre rødgrønne partiene får til sammen 88 mandater på Stortinget (85 er flertall), mens de borgerlige regjeringspartiene, inkludert Frp, får totalt 71 mandater.

Med et slikt valgresultat, ville Senterpartiet ha styrket sin stortingsgruppe med 15 representanter, Arbeiderpartiet ville mistet 9 av sine representanter og SV ville fått tre flere enn i dag. Høyre ville beholdt sine (45), og Frp ville mistet fem.

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

Desember: Krisemåling for Frp og Siv Jensen: - Aldri målt partiet så lavt
November: Senterpartiet går kraftig tilbake i ny måling: Tenner håp for de borgerlige
Oktober: Ny sjokkmåling: Thriller om statsministerjobben
September: Måling: Verste Ap-resultat på 17 år
August: MDG under sperregrensen - Erna øker gapet til Jonas

MDG: - Ødelegger ikke julefreden

I målingen går også Miljøpartiet de Grønne (MDG) tilbake fra forrige kvartal, fra 4,8 til 4,1 prosent. Partiet er nå farlig nær sperregrensen.

- Dette ødelegger ikke julestemningen for min del, sier nestleder Kriss Rokkan Iversen til Nettavisen.

Iversen understreker at miljøsaken er den viktigste saken for stadig flere, og at de ligger høyere enn de noen gang har gjort høsten før et valg. I stortingsvalget i 2017 fikk partiet 3,2 prosent av stemmene.

- Etter at ungdommen og fremtiden tapte klimasøksmålet i Høyesterett i dag er det blitt tydeligere enn noen gang før at vi er avhengige av et sterkt MDG på tinget. Nå skal vi jobbe på spreng for å gjøre tidenes valgkamp, så er resten opp til velgerne, sier hun.

Les også: Lars Lillo-Stenberg i podkasten til Stavrum & Eikeland: - Jeg ble hjernevaska

- Ikke greid å løfte

På borgerlig side holder også flere av partiene seg på et stabilt, men lavt nivå. Fremskrittspartiet får en oppslutning på 11,9 prosent (tilbake 0,3 prosentpoeng).

Venstre ender på 3,1 prosent, som er på stedet hvil fra forrige kvartal.

- Vi kan derfor konkludere med at Guri Melby ikke har greid å løfte Venstre. Hovedproblemet er fortsatt lojalitetstallene. Kun 38 prosent av de som stemte på Venstre i 2017 vil stemme på partiet igjen, sier Østgaard i Sentio.

Også KrF står på stedet hvil sammenlignet med forrige kvartal, med 3,3 prosent. Mens Rødt har en oppslutning på 3,9 prosent, og faller under sperregrensen - og SV går fram 0,1 prosentpoeng, til en oppslutning på 7,4 prosent.

- Sikrere måling

Totalt 11.000 nordmenn spurt av Sentio i målingen om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen, i perioden fra oktober til desember.

Vanligvis spørres 1000 personer, men i denne målingen er alle Sentios målinger fra flere ulike medier, deriblant for Nettavisen og Amedia, slått sammen.

- Meningsmålinger er som kjent heftet med feilmarginer. Men denne du får her har betydelig lavere feilmarginer, forteller Østgaard.