Gå til sidens hovedinnhold

Venches hjerte sto i 40 minutter

Venche B. Kalleberg (47) skulle ha hjerte-overvåking. Det fikk hun ikke.

Fredag 10. januar i år. Venche B. Kalleberg oppsøker legevakten med smerter i brystet. Venstrearmen er hoven, hun har rask puls og pusteproblemer, skriver Drammens Tidende.

En ambulanse kjører Kalleberg den korte veien til Drammen sykehus. Der blir hun undersøkt og lagt på en vanlig sengepost. Legen gir beskjed om at pasienten skal ha hjerteovervåking og tilsyn hvert tiende minutt. Det får hun ikke.

- De sa at de ikke hadde nok telemetribokser, og det var for få folk på jobb, forteller 47-åringen.

Disse telemetriboksene gjør at pasienter som ligger på sengeposter kan overvåkes kontinuerlig.

Drammens Tidende vet at ansatte på sykehuset lenge har vært bekymret for mangelen på apparater for hjerteovervåking.

Funnet livløs

Kalleberg får ifølge epikrisen tilsyn av lege rundt klokken 22. 55 minutter senere blir hun funnet livløs i sengen. Kvinnen er blå i ansiktet, hun har ikke puls og puster ikke.

Hjertestansalarmen blir utløst og helsepersonell stormer til for å starte gjenoppliving. Etter 20 minutter med hjerte-lunge-redning, begynner hjertet å slå igjen.

- Jeg fikk beskjed om at hjertet hadde stått i 20 minutter først. Jeg var altså død i 40 minutter, sier Kalleberg.

Etter en stund stopper hjertet på nytt, og hun må gjenopplives enda en gang. Kalleberg selv husker ingenting, men datteren opplevde dramatikken.

- Hun fikk beskjed om at det ikke var sikkert jeg ville våkne igjen. At jeg kanskje ville bli en grønnsak, sier tobarnsmoren.

Måtte gi bort hundene

Hun ønsker å fortelle historien sin slik at ingen andre skal oppleve det samme som henne. Hvis Kalleberg hadde fått hjerteovervåking, kunne hun unngått å bli så skadet som hun er nå.

- Det har vært som å starte computeren på nytt. Livet mitt er totalt forandret. Dette er noe jeg ikke unner min verste fiende, sier hun.

Før var Kalleberg en aktiv og sosial bestemor til fire med jobb på klesbutikk. Nå kan hun ikke gå lenger unna leiligheten enn at hun ser blokken.

- Jeg hadde to hunder jeg måtte gi bort. Jeg kunne ikke lenger gå tur med dem for jeg finner ikke veien hjem igjen, forteller Kalleberg.

Synet er dårlig, og hun har nedsatt styrke i høyresiden. Hun husker ikke avtaler og klarer ikke å forholde seg til tall. Etter hjertestansen har hun også fått epilepsi, og traumer fra barndommen har kommet til overflaten igjen. I mars gikk det så langt at Kalleberg ble akuttinnlagt på psykiatrisk avdeling.

- Det svartnet for meg. Jeg hadde selvmordstanker, forteller hun.

Kalleberg skal nå søke om pasientskadeerstatning. Hun mener Drammen sykehus har bagatellisert det som skjedde med henne:

- Jeg har ikke fått noen unnskyldning. De sa de skulle få ti nye telemetriapparater, men det hjelper ikke meg.

- Flere uheldige omstendigheter

Drammen sykehus avviser at det var mangel på apparater som gjorde at Venche B. Kalleberg ikke fikk hjerteovervåking.

- På grunn av høy aktivitet på dette tidspunktet og mangler ved informasjonsoverføringen, tok det noe tid før registreringen ble etablert, skriver Einar Husebye i en e-post.

- Pasienten selv og hennes pårørende har fått forklart at det ikke var noen ledig telemetriboks. Stemmer ikke det?

- Nei, svarer Husebye.

Han er avdelingssjef ved Medisinsk avdeling på Drammen sykehus. Kalleberg har løst sykehuset fra taushetsplikten slik at Husebye kan uttale seg.

Uenighet om antall

Drammens Tidende har spurt Husebye hvor mange telemetribokser for hjerteovervåking sykehuset hadde da Kalleberg ble innlagt 10. januar. Ifølge avdelingssjefen var antallet 20.

Kalleberg fikk imidlertid opplyst at det bare var halvparten så mange. DT har også hørt fra andre kilder at det bare var ti telemetribokser tidligere.

- Vi har nå 20 i drift med mulighet for økning over tid til 30. Før nytt system hadde vi 20, skriver Husebye. Han bekrefter at hjerteaktiviteten til Kalleberg skulle vært registrert. Ifølge Husebye ble hun liggende uten registrering i en periode på 30–40 minutter, men med tett oppfølging fra pleierne.

- Så at hun pustet

- Sykepleier som fant pasienten observerte i henhold til journal respirasjonsbevegelse da hun kom inn i rommet, men deretter ingen respirasjon, skriver Husebye.

Kalleberg har ikke sin egen journal. Hun har så langt ikke vært i stand til å sende en skriftlig begjæring, slik sykehuset krever. Men i epikrisen står det at «hun ble oppdaget blek og blå i ansiktet uten egen puls og respirasjon».

- Epikrisen refererer til situasjonen da stansteamet kom til, skriver Husebye.

- Det var en kombinasjon av flere uheldige omstendigheter som førte til dette, fortsetter han.

- Avdelingen beklager at mangelfull registrering en periode kan ha bidratt til et dårligere utfall.

Saken er meldt til Statens helsetilsyn. Legen har i tillegg anbefalt Kalleberg å søke om erstatning hos Norsk Pasientskadeerstatning.

Les flere saker i Drammens Tidende

Kommentarer til denne saken