- Jeg synes det er helt grusomt og helt forkastelig at det er mulig å gjøre noe sånt.

Det sier modellen og tv-personligheten Vendela Kirsebom til NRK Dagsnytt atten, etter at hun oppdaget at hun sammen med kjendiser som prinsesse Märtha Louise og hennes eks-mann Ari Behn er blitt satt opp på det anarkistiske Samfunnspartiets valglister - uten deres eget samtykke.

Det er ikke første gang Samfunnspartiet setter opp kjendiser på sine lister. I 2013 var Kirsebom og Aylar Lie på partiets lister, sammen med blant andre Kathrine Moholt.

På årets lister finnes andre kjente navn som Thomas Seltzer, Ole Paus og Harald Eia med på listen.

- Hva man mener om politikk er veldig privat, og noe som man stemmer på. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi kunnet tenke meg å stemme på dette partiet, sier Kirsebom.

Samfunnspartiet gjør imidlertid ikke noe galt.

Ifølge ombudsplikten, en grunnlovsfestet plikt, har alle norske partier sin fulle rett til å føre opp alle ønskelige navn på sin valgliste. Unntaket er ansatte i departementene, diplomatiet eller Høyesterett. Man kan også bli fritatt dersom man er medlem av et annet parti.

- Det er et stunt for å få blest, bekreftet pressekontakt i Samfunnspartiet, Frank Wassdahl, ved forrige valg, ifølge Aftenposten.

På lederplass mener Aftenposten at alle bør ha rett til å kunne la være å havne på noe politisk partis valgliste.

- Ombudsplikten har ingen viktig funksjon og er moden for å skrotes, skriver avisen.