Da Russland startet sin invasjon av Ukraina for over ett år siden hadde nok de færreste hørt om den private militære gruppen Wagner. Nå er de velkjent navn i konflikten og har stått for store deler av kampene med ukrainske styrker i Bakhmut, øst i Ukraina.

I starten fikk de mye støtte i form av ammunisjon og soldater, med stor rekruttering av russiske fanger for å supplere styrkene sine. Nå skal forholdet mellom det russiske forsvarsministeriet og Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, ha tatt en ny vending.

– Prigozjin skal ha gitt uttrykk for at Wagner-gruppen skal konsentrere seg om Afrika, men han kommer jo med en del slike utbrudd hvor han klager på manglende støtte. Når ting ikke går så godt i Bakhmut, og han ikke får like mye støtte som han gjorde i fjor, føler han seg nok mer motarbeidet, sier Tom Røseth, leder for Forsvarets forskningsgruppe på Ukraina og hovedlærer ved stabsskolen.Russisk TV-anker truer med umiddelbart atomangrep på ethvert land som anholder Putin

Slår tilbake

Uttalelsene Røseth sikter til er gjengitt av det amerikanske mediet Bloomberg, som siterer anonyme kilder.

Prigozjin har selv nektet for planene om å skifte fokuset vekk fra de blodige slagmarkene i Ukraina. Samtidig tyder mye på at den russiske forsvarsledelsen, med forsvarsminister Sergej Sjojgu i spissen, ønsker å begrense Wagner-sjefens innflytelse, skriver The Telegraph.

– Dersom Wagner-gruppen trekker seg tilbake vil oppgavene falle på de regulære russiske styrkene. Wagner har jo hatt en vellykket mobilisering og hatt store styrker i Bakhmut. Jeg tenker nok at Wagner har bygget opp en så stor rolle der, at Prigozjin ønsker å høste noe gevinst det. Så jeg tviler egentlig litt på at han trekker seg ut nå, sier Røseth.

I et svar på påstandene fra Bloomberg skriver Prigozjin følgende på meldingstjenesten Telegram:

– Det ser ut som at Bloomberg vet bedre enn oss hva vi skal gjøre. Så lenge vårt land trenger oss vil vi fortsette å kjempe i Ukraina.

– Trusler

Nettavisen har ikke kunnet ettergå informasjonen til Bloomberg. Wagner har samtidig vært kjent for sine oppdrag i Afrika og er blant annet anklaget for brudd på menneskerettighetene der.

Prigozjin er også kjent for å bruke skarp retorikk i retning den russiske forsvarsledelsen.

– Dette er nok først og fremst trusler. Hvis det ikke er gunstig og de ikke får ressursene de trenger i Ukraina, så kan det jo være lurt å trekke ned tilstedeværelsen. Han har jo også uttalt at frontlinjen vil falle sammen uten Wagner-gruppens bidrag, men dette er jo retorikk. Det kan være at de har utgjort en betydelig forskjell og forsvinner de blir det et stort problem, sier Røseth.

Hva ville Wagner-gruppen eventuelt drevet med i Afrika?

– De tjener fortsatt staten Russlands interesseområder i konfliktområder og hindrer for eksempel franskmennenes handlingsrom i Mali. De tjener ofte aktører som er imot vestlige interesser. De er delvis en forlenget arm av den russiske staten. Samtidig tjener de også forretningsfolk som gir de midler til å fjerne konkurrenter. De kan også ta kontrollen over ressurser, som jo har vært målet i Bakhmut og omkringliggende områder, sier Røseth.

Wagner-gruppen med barbarisk propaganda: – Mildt sagt usmakelig

Maktkampen

Nettavisen har tidligere omtalt det som tilsynelatende har sett ut om en maktkamp innad i Russland. Blant annet gikk det rykter om at forsvarsministeren i landet dannet sin egen private hær. Og mandag formiddag omtalt Nettavisen en ny potensiell konkurrent til Wagner-gruppen.

– Den russiske ledelsen ser at det er skummelt dersom Wagner får for stor plass. Da kan de konkurrere om oppmerksomheten og innkassere seire på vegne av seg selv snarere enn på vegne av Russland. Regimet er som kjent ytterst hårsår for kritikk, og Prigozjin har i perioder kritisert det russiske militæret, militære ledere og den politiske ledelsen. Og det er ikke noe myndighetene ønsker seg, sa Tobias Sæther, forsker ved Ukraina-prosjektet hos Forsvarets stabsskole, til Nettavisen i januar.

Wagner-soldater avslører: – Noen gråter, noen kaster opp