RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venezuela forbereder seg på politisk uro

Sist oppdatert:
Venezuela har i janaur stoppet eksporten av bensin til det amerikanske markedet, og prioriterer å fylle egne lagre i påvente av mulig ny runde med politisk uro
Det opplyste konsernsjef Bill Greehey i det amerikanske raffinerikonsernet Valero på en telefonkonferanse tirsdag, melder nyhetsbyrået Platts.

- PDVSA nylig annonserte at det ikke vil bli bensineksport i januar, Venezuela ser ut il å fylle egne lagre i påvente av politisk uro, sa Greehey.

Det venezuelanske statsoljeselskapet PDVSA har ekspprtert omkring 75.000 fat pr. dag med bensin til USA. PDVSA skal ikke ha vært tilgjengelige for kommentar i går melder Platts.

PDVSA sitter med et av de største raffineringssystemene på den vestlige halvkule med en kapasitet på 1,3 millioner fat pr. dag.

Bakgrunnen for at man nå frykter en ny runde med politisk uro og opptøyer i Venezuela er at resultatet fra en underskriftskampanje i slutten av november bør forligge i den nærmeste fremtid. Kampanjen vil dersom den var vellykket føre til en folkeavstemning for å avsette president Hugo Chavez og utlyse nyvalg.

Den omstridte presidenten har beskyldt organisatørene av underskriftskampanjen for juks, men det er opp til det nasjonale valgdirektoratet å godkjenne resultatet. Chavez har også indikert at han ikke vil gi seg frivillig.

Opposisjonen har i løpet av de to siste årene gjennomført to store generalstreiker, den siste varte to måneder og ført til nær totalt stans i landets livsviktige oljeproduksjon.

Imidlertid skal Chavez overfor fredsmegler og tidligere president Jimmy Carter ha lovet å tre tilbake og respektere en eventuell folkeavstemning. Dette er andre toner hva presidenten med eget tv- og radioprogram vær søndag har sagt tidligere til nasjonen.

- Dersom beslutningen er en folkeavstemning, vil han delta i folkeavstemningen i overenstemmelse med loven. Hvis folkeavstemning går mot ham vil han tre tilbake fra sitt kontor som loven beskriver, sa Carter på en pressekonferanse tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere