RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venezuela gir en hyggelig tankvår

Sist oppdatert:
Situasjonen i Venezuela er hovedårsaken til det knallsterke stortankmarkedet. Mye tyder på at det vil holde markedet oppe til ut på våren. Dette gir fortsatt kortsiktig oppside i Frontline, mens nedsiden er begrenset
Det har vært få endringer i underliggende faktorer siden iMarkedet kom med forrige oppdatering på tankmarkedet, men et forhold har likevel endret utsiktene og utviklingen fullstendig for markedet på kort til mellomlang sikt; det er det interne bråket i verdens femte største oljeprodusent, Venezuela.

Forrige: Tankmarkedet mot en lengre pause

Overrasket markedet

Det var ingen ting som tydet på at Venezuela skulle bli kastet ut i en ny og alvorligere runde med internt bråk og generalstreik i slutten av november. Likevel blusset det opp brått den 4. desember, og virkningene på oljeprisen og tankmarkedet har vært dramatiske.

Oljeprisen har fortsatt å stige, mens et sterk tankmarked i fjor høst har blitt forlenget til et lengre rally med rekordsterke rater. Det er ikke en kald vinter eller Saddam Hussein som driver markedet, det er Venezuelas manglende oljeproduksjon som har skapt situasjonen.

Generalstreiken har i realiteten stoppet all eksport av olje fra landet. Det er olje som i hovedsak ville gått til USA. Bortfallet er omkring 2,5 millioner fat pr. dag, og denne oljen må nå hentes fra Midt Østen, hvor den eneste reservekapasitet er å finne. Det har økt etterspørselen etter VLCC'er og suezmax'er betraktelig målt i tonnmil, som er lastvolum multiplisert med fraktedistansen.

I tillegg til endringen i fraktemønsteret, så har utsiktene til krig i Irak gitt noe ekstra etterspørsel. Spesielt gjelder dette olje til de strategiske lagrene i Østen. Vinteren er også kald på den nordlige halvkule.

Langsiktige virkninger

Situasjonen i Venezuela ser foreløpig ikke ut til å løse seg, president Hugo Chavez, og de streikende som krever hans avgang, står like steilt mot hverandre. Dette er i ferd med å sende landet ut i en økonomisk kollaps.

Det interessante for tankmarkedet er hvor lenge situasjonen i Venezuela vil holde etterspørselen oppe. Flere av de ledende shippinganalytikerne peker nå på at det kan ta flere måneder før produksjonen kan være tilbake på normal nivå. Det ligger også an til kun en begrenset oppgang i non-OPEC-produksjonen utover våren. Det betyr at VLCC-rederne kan påregne et fortsatt sterkt fraktebehov fra Gulfen, faktisk til ut på våren.

Derimot er virkningen av den varslede produksjonsøkning til OPEC høyst usikker. Mye tyder på at kartellet ikke har gjennomført kuttene som ble vedtatt før jul. Nettoeffekten av OPECs varslede økning blir nok derfor betraktelig lavere enn på den er på papiret.

En krig eller ikke krig i Irak er de få som tror vil ha noen større virkning på tankmarkedet, annet enn at en langvarig krig vil virke negativt på verdensøkonomien, og dermed etterspørselen.

Utsiktene til en fortsatt sterk etterspørsel på de lange tanktradene betyr også at markedet vil suge opp det store antallet nybygg i første halvår, uten å gi den ratesmellen de fleste ventet før Venezuela-situasjonen oppsto.

Pengemaskiner

For Frontline og de andre tankrederiene så har Venezuela skapt en situasjon hvor pengene strømmer inn. Samtidig har de høye tankratene begynt å presse skipsverdiene opp igjen fra rekordlave nivåer.

Dette betyr at nedsiden i Frontline og andre tankaksjer er betraktelig begrenset i forhold til på begynnelsen av høsten i fjor. Da var det store rabatter på Frontlines underliggende verdier på grunn av rederiets svake markeds- og likviditetsutsikter.

Frontline har i stedet avsluttet et knallsterkt fjerde kvartal, utlignet de urealisert tapene på kjøp av egne aksjer og er i ferd med å sikre et knallsterkt første kvartals resultat.

Hold øye med Chavez

Når det i tillegg forventes et greit tankmarkedet i store deler av andre kvartal, så ligger det tilrette for fortsatt oppside på kort til mellomlang sikt. Som vi skrev i slutten av november, så er det gode kortsiktige tradingmuligheter i aksjen som vil fortsette å være volatil og styrt av spotratene.

De langsiktige utsiktene er derimot lite endret av den midlertidig etterspørselsboomen i tankmarkedet, siden vår oppdatering i november. Den viktigste endringen er at nedsiden i tankkursene reduseres for hver dag som går.

En positiv endring av den langsiktige trenden er fortsatt avhengig av en substansiell forbedring i verdensøkonomien, og det gir ikke en oljepris på dagens nivå, eller en langvarig krig i Irak.

Utviklingen i Venezuela bør følges, og indikasjoner på en løsning vil sannsynligvis gi et raskt kursfall for tankaksjene. Det samme gjelder en irakisk løsning uten krig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere