*Nettavisen* Nyheter.

Vennene sier siktede endret seg da Sigrid forsvant

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

38-åringen som er siktet for Sigrid-drapet ble innesluttet, trist og virket svært sliten i måneden som gikk fra jenta forsvant til pågripelsen, sier noen av hans nærmeste venner.

Vennene som pleiet relativt nær kontakt med 38-åringen i dagene og ukene etter forsvinningen i august i fjor, beskrev nokså likelydende endringer i kameratens atferd. Han virket sliten, betenkt og innesluttet. En relativt stille mann i utgangspunktet, som utover i august ble enda stillere enn vanlig, fortalte en venn i Oslo tingrett tirsdag.

Den 37 år gamle kameraten tonet ned sine observasjoner da han ga retten sitt vitneprov, men sto likevel ved beskrivelsen han ga i politiavhør kort tid etter pågripelsen i september i fjor: «Han var rar, kjempefar. Han var stille og stirret ned i bakken. Vitnet hadde aldri sett ham slik før. Vitnet opplevde ham som kort. I tillegg røyket han. Det var rart, for han hadde sluttet for to-tre år siden», står det i avhørsreferatet som statsadvokat Nina Prebe leste opp i retten.

Også de andre vennene som vitnet tirsdag reagerte spesielt på at den nå tiltalte mannen hadde begynt å røyke etter flere års opphold.

Samme reaksjon før
Under Prebes utspørring av en 36 år gammel kamerat, som hadde tiltalte boende hos seg nesten sammenhengende i to uker etter forsvinningen, kom det fram at kameraten hadde observert lignende atferdsendringer én annen gang. Det var da 38-åringen var tiltalt i en voldssak i 2007.

– Det er veldig mye likheter, medga kameraten.

– Var det på samme måte som nå, spurte Prebe.

– Ja, men jeg trakk ingen konklusjoner da, svarte 36-åringen.

Han og tiltalte har vært venner siden tenårene, fortalte 36-åringen, som syntes å ha lite negativt å si om 38-åringen. De siste årene var han en som kom og gikk, og forholdet de to imellom ble mer sporadisk.

– Han er en original, en som går litt utenfor normen, sa kameraten.

I løpet av ukene etter forsvinningen stusset han over at 38-åringen var mer betenkt, innesluttet, «tydelig sliten og sov hele tiden», men antok at det skyldtes mye arbeid. Han reagerte også på at kameraten hadde begynte å røyke igjen etter forsvinningen.

– Da jeg spurte, svarte han at det var for å slappe av, sa vitnet.

– Han var trøtt
Vennenes beskrivelser er relativt sammenfallende med opplevelsene den tidligere medsiktede mekkekameraten (65) hadde dagen etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant fra Østensjø. Etter å ha plukket ham opp på låven på Bryn, der 38-åringen bodde i en campingvogn, kjørte 65-åringen til verkstedet på Kolbotn.

– Han var veldig trøtt, så jeg sa at han sikkert ville våkne til etter å ha spist litt. Jeg dro og kjøpte kebab og brus til ham, men han ble bare enda trøttere, sa 65-åringen.

En fjerde kamerat, som hadde 38-åringen på et kort besøk to dager etter forsvinningen, opplevde tiltalte som «litt spak», men la ikke merke til noe spesielt utover det, hva gjelder atferden.

Derimot kunne 59-åringen fortelle at tiltalte allerede denne kvelden lanserte en teori om at noen hadde kjørt på Sigrid den aktuelle natten – og at gjerningsmannen hadde tatt henne med seg.

De to hadde lest om saken på tekst-TV, på et tidspunkt så tidlig i saken at jenta ikke var funnet og ingen kunne vite at hun var død. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.