*Nettavisen* Nyheter.

Venner for livet

Winston Churchills Ara (104) banner fremdeles like livlig, så papegøyeoppdretter Anni Bukkøy kan regne med at hun har en venn for livet.

- God dag, kommer det dypt og mandig fra Aron. Han bøyer seg fremover på pinnen, bruser med fjærene og beveger hodet rytmisk fra side til side. Så kikker han forsiktig bort på Luna.

- Han gjør alt for å imponere henne, sier papegøyeoppdretter Anni Bukkøy fra Bergen og rister smilende på hodet.

Aron er en fire år gammel blågul ara. Han er travelt opptatt med å pusse fjærene til lille Luna. Hun er 12 uker gammel, og altfor ung og naiv til å skjønne baktanken og fremtidsplanene som ligger bak Arons overdrevne omsorg og kurtisering. - Vil du holde henne?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Haldis Quale

- Gi meg en øl!
Anni setter henne forsiktig på skulderen. Luna lager noen svake babylyder og legger hodet sitt inntil mitt. Hun er myk og varm.

- Hallo der, brumler en sjalu Aron småbryskt og kommer dabbende mot oss på pinnen.

Er det lett å få papegøyer til å snakke?

- Skaffer du deg en papegøye kun for å ha en snakkende fugl, kan du bli skuffet. Noen snakker mye, mens andre nesten aldri sier noe. Og noen lager bare masse lyder. Det er et tålmodighetsarbeid å få dem til å snakke. De lytter, og gjentar ord og uttrykk de hører ofte eller som fascinerer dem. Dessuten gjentar de gjerne ord og lyder vi skulle ønske de ikke gjentok, sier hun lattermildt.

- Jeg har blant annet overtatt en grå jaco som kan rape og banne, og som ofte roper ”gi meg en øl!”.

Venn med katten
Flapp, flapp, flapp høres gjennom luften og noe lite og lett lander på hodet til undertegnende. En kikk i speilet avslører at en pitteliten turkis og hvit undulat har satt seg godt til rette.

- Det er Flekken, forklarer Anni.

- Han er ikke min, jeg skal bare temme han for en familie. Flekken tror han er den største fuglen i huset. Han er 6 uker gammel, søt og innpåsliten, sukker hun ømt.

Flekken letter, tar seg en runde i stuen før han elegant lander på pinnen tett inntil Luna.

- Iiiik, hveser Aron og nebber ut etter Flekken.

- Han eier ikke manerer og finnes ikke redd. Flekken er en undulat proppfull av personlighet, ler hun. Flekken letter igjen, tar to runder over hodet til katten, og setter seg på kameralinsen.

- Katten bryr seg ikke om fuglene, han har vokst opp med dem, beroliger Anni en bekymret journalist.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Haldis Quale

Lever lenge
Anni Bukkøy begynte med oppdrett av undulater for over 20 år siden. Hun hadde noen års opphold, før hun for åtte år siden startet opp igjen. Først med engelske undulater, som snart fikk selskap av Rosenhodet dvergpapegøyer. De siste årene har hun gått over til oppdrett av store papegøyer. I dag hun syv raser.

- Papegøyer er intelligente, vakre og morsomme dyr. Samtidig er de svært krevende, og du har en venn for livet. Bokstavelig talt. Dvergpapegøyer blir 14-15 år, mens amasoner, jacoer og ara lett blir 70 år gamle. Winston Churchills Ara papegøye er 104 år og banner fremdeles livlig. Så du må virkelig vite hva en papegøye innebærer på forhånd. Og du må tenke på hvem som er interessert i å arve fuglen, poengterer Anni.

Skravler på thai
I et tilbygg bor seks grå jacoer. To og to har hver sine romslige bur med en liten tunnel ut til hver sine store utebur.

- Burene skal selvfølgelig være store, men det viktigste er hvor mye og hvor ofte de får være ute av buret. Et bur skal i utgangspunktet bare være en soveplass. Fuglene er til vanlig mye inne i stua med oss, men de har sine egne bur hvor de kan være alene med hverandre, forklarer oppdretter Anni.

Det blir liv i burene når blitzen begynner å blinke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Haldis Quale

- Hallo? Heeeia. Kom da, smisker Runa. Jacoen Jaco begynner å danse mens han plystrer ”Alle fugler små de er” og ekteparet Pelle og Perle bruser med fjærene og forteller med skarpe lyder hva de synes om fotograferingen.

Jacoen Runa føler seg tydelig forbigått, for plutselig høres lange, uforståelige setninger, som likevel har et kjent tonefall.

¬- Hun har bodd hos en familie fra Thailand, så hun snakker thai, forklarer Anni.

- Og hun er en skravlebøtte, som så mange jacoer, ler hun og utdyper.

- Jacoer kan lære seg over 900 ord, og kan snakke i lange setninger. Arapapegøyer kan også lære seg mange ord, men setter sjelden sammen mer en to-tre ord. De lager få setninger. Men igjen; snakking varierer også sterkt fra fugl til fugl.

B.M søker partner
Jacoen Paco kommer inn gjennom tunnelen fra uteburet. Han bruser lykkelig med våte fjær.

- De elsker å sitte ute. Spesielt når det regner! Da sitter de gjerne og synger. Har du mulighet for det, bør du absolutt lage et volier - utebur - til fuglene dine, oppfordrer Anni.

Parene sitter tett inntil hverandre. Bør papegøyer være to?

- De må ha en partner - deg eller en annen fugl. Papegøyer knytter seg sterkt til partneren sin, og velger du den rollen selv, må du ta den alvorlig. Jobber du mye og er ofte på farten, bør du absolutt skaffe deg to fugler. En papegøye som ofte sitter alene har det ikke bra.

Ute i hagen har Anni et stort hus med volier. Her bor mange Rosenhodet dvergpapegøyer, Emma og Emil, som er et gulpannet amazonpar, Panama amasonene Kiko og Pepita, samt Willy og Pernille som er et hvitpannet amazonpar.

- Panama amasonen ligger på egg, så vi kan ikke forstyrre dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Haldis Quale

Fra hånden
Inne på kjøkkenet har Anni to Ara severa babyer på lån. Eller dvergara som de også kalles.

- Jeg håndmater dem for en annen oppdretter. Håndmating gir ofte tamme, tillitsfulle fugler - som igjen gjør det lettere for fuglen å bli en del av familien. Men det er viktig at de ikke blir tatt for tidlig fra moren, understreker hun alvorlig.

- Gjennom henne får de livsnødvendige mineraler og impulser om livet. Det er viktig å vite når håndmating kan starte. Disse er ni uker gamle. Nå skal de ha kveldsmat ¬- grøt, forteller Anni og visper sammen papegøyegrøt.

Velkjente flapp, flapp, flapp lyder høres.

- Det lille matvraket, sier Anni kjærlig og plukker Flekken ut av grøtskålen. Dekket av grøt setter han seg fornærmet på kjøkkenbenken med stjerten til.

Anni mater de to pjuskete småtrollene med skje. Flekken går ikke frivillig glipp av et måltid, og står snart med nebbet på vidt gap ved siden av grøtbollen. Alle tre svelger ivrig, piper og dabber rundt på kjøkkenbordet. De er bedårende søte, og fulle av grøt. Gode og mette setter Anni dem inn i buret.

Ute i stua har roen senket seg. Aron og Luna halvsover på pinnen sin.

- En papegøye krever veldig mye stell og oppmerksomhet. De skal ikke være til pynt eller underholdning, men være et fullverdig familiemedlem. Tenk nøye gjennom hva det innebærer å ha en stor eller liten fugl. Les bøker og faktasider på nettet først. Det er en krevende livsstil å ha papegøye, og det tar mye tid, understreker Anni og kikker inn til dvergaraene og Flekken. De sover i en haug.

Mer om Annis papegøyer

Andre anbefalte sider:

http://www.realmacaw.com/pages/parrbehav.html

http://www.123compute.net/dreaming/knocking/alex.html

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.