Gå til sidens hovedinnhold

Venner og kjærester av 22. juli-ofrene kan ha blitt oversett

Bergen (NTB): Venner og kjærester av drepte Utøya-ungdommer kan ha blitt oversett av hjelpeapparatet, frykter psykologer ved Senter for Krisepsykologi i Bergen. Nå blir de for første gang tatt med i forskning på sorg og tap.

Senteret har fått det nasjonale ansvaret for å forske på de etterlattes opplevelser, reaksjoner og behandlingen de mottar fra helsevesenet.

Både foreldre, søsken og venner skal fylle ut et spørreskjema tre ganger fram til januar 2015. Hensikten er å kartlegge hvordan det går med jobb og skole, med søvn og annen daglig funksjon, sier forskningsleder Kari Dyregrov til Bergens Tidende.

For første gang blir de etterlatte denne gangen spurt om å rekruttere avdødes venner og eventuelle kjærester, slik at også de kan fortelle om tapet og sorgen de lever med, skriver avisa.

- Vi har en mistanke om at de ikke blir sett i hjelpeapparatet. I tillegg skal vi undersøke om partnere, foreldre, og søsken får nødvendig hjelp og oppfølging. Dette er det viktig å få tilbakemeldinger om, sier Dyregrov.

Hun sier tilbakemeldinger fra venner og kjærester av de avdøde vil kunne gi ny kunnskap om hvordan ungdommer håndterer tapet av en jevnaldrende som de er glade i. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien