Gå til sidens hovedinnhold

Venninne reagerte på Øygards kontakt med jenta

Rune Øygard deltok i ungjentas intrigespill med foreldrene, ifølge en kvinne han var sammen med. Hun reagerte kraftig på oppførselen hans.

Hamar (NTB-Steinar Schjetne): Kvinnen beskrev i retten mandag en dobbelthet i den erfarne ordførerens personlighet. Han kunne framstå som en umoden tenåring, ifølge forklaringen hennes. Kvinnen reagerte kraftig på at Øygard senket seg ned til samme nivå som jenta i sin omgang med henne – istedenfor å innta en rolle som voksen og som veileder.

«Hun er et barn, Rune, og skal rettledes av voksne. Du sier at du ikke blander deg opp i hennes diskusjoner med foreldrene ... Det er vanvittig å kjøre slikt dobbeltløp mot ei lita forvirra jente», skriver kvinnen i en SMS som er gjengitt i dommen fra Sør-Gudbrandsdal tingrett i desember i fjor.

Hun innledet i 2009 et slags kjærlighetsforhold til Øygard. Forholdet ble avsluttet et års tid senere, da hun opplevde at han løy til henne. Hun har beskrivelser av Øygards oppførsel da hun ville avbryte forholdet som er svært like de den 17 år gamle jenta i overgrepssaken har gitt.

Desperat mann
Øygard gikk så langt at hun ved et par anledninger vurderte å ringe politiet, går det fram av tingrettsdommen.

«Hun forklarte at hun ikke fikk fred, og at tiltalte ringte og ringte, og stadig la igjen beskjeder på telefonsvareren ... Retten legger vekt på disse vitneforklaringene fordi de synes å vise den samme type intensive kontakt som tiltalte utviste i forhold til fornærmede», skriver tingretten sin dom.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal bekrefter at hun mener beskrivelsene av Øygards opptreden har slående likheter med hva hennes klient har gitt i Eidsivating lagmannsrett.

Kvinnens forklaring i lagmannsretten er underlagt referatforbud for de delene som handler om hennes eget forhold til Øygard. Men etter å ha hørt forklaringen, besluttet konstituert lagmann Ørnulf Røhnebæk å oppheve forbudet mot å referere fra andre deler av den.

- Ja, hun reagerte på at han senket seg ned på jentas nivå, men hun sa også at hun aldri mistenkte at det var noen seksuell kontakt, sier Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til NTB.

50 kontakter daglig
Hun kommer tirsdag til å følge opp vitneprovet, med å lese opp i retten korrespondanse hun mener viser at begge parter hadde problemer med å avslutte forholdet seg imellom.

- Det er slik det gjerne er i utenomekteskapelige forhold, det er vanskelig for begge parter, sier Larsen.

Den beskrevne intensiteten som 17-åringen har forklart seg om kom til uttrykk for juryen i lagmannsretten mandag i form av en enorm mengde tekstmeldinger, og lange lister over telefonkontakt mellom Øygard og jenta.

I løpet av snaut tre måneder gikk det nesten 3.300 tekstmeldinger mellom de to. I tillegg ringte Øygard jenta 456 ganger i løpet av de 82 dagene politiet redegjorde for. Totalt var det kontakt mellom jentas telefon og Øygards telefon nesten 4.000 ganger.

Det tilsvarer gjennomsnittlig nesten 50 telefonkontakter daglig fram til Øygard ble pågrepet og telefonen hans beslaglagt. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken