Venninner dømt til 12 års fengsel for øksedrap

Foto: (Politiet/Scanpix)

Begge kvinnene tok betenkningstid på om de vil anke dommen.

19.09.12 17:13

Dommen falt i Oslo tingrett onsdag.

To bestevenninner er i Oslo tingrett dømt til fengsel i 12 år for drapet på Hans Rickard Strømner på Rustadsaga i fjor.

Straffen er mildere enn påstanden fra aktor, som ønsket 18 års fengsel for kvinnene på 22 og 23 år. Den yngste av de to var Strømners kjæreste, May Lene Christiansen. Hun har vært tiltalt for «overlagt drap», mens venninnen er tiltalt for «overlagt drap eller medvirkning til dette».

- Nødverge
Begge de tiltalte hevder at de handlet i nødverge da de tok livet av Strømner mens han lå og sov 10. juli 2011. Liket ble funnet først tre måneder senere av to turgåere som reagerte på sterk lukt i området.

Det var i utgangspunktet Christiansens venninne (23) som skulle drepe Hans Rickard Strømner, men da hun ikke klarte å gjennomføre handlingen grep Christiansen inn og hogget han i halsen med en øks. De to venninnene vurderte først å bruke rottegift eller kniv, men valgte til slutt en skarp øks som drapsvåpen.

Her kan du lese det særdeles sterke intervjuet med søsteren til Hans Rickard Strømner:

I løpet av vitneforklaringene i rettsaken kom det fram at Christiansen dro på kristenleir i Fredrikstad kort tid etter det brutale øksedrapet fant sted. Der fikk hun raskt en ny kjæreste som allerede første dagen ble fortalt om øksedrapet. Han flyttet inn i huset der Strømner ble drept uken etter, men hevdet retten at han ikke trodde på det hans daværende kjæreste hadde fortalt. Forholdet tok slutt da Christiansen ble pågrepet og arrestert.

Foto: Henrik Arneberg

- Ikke nødverge
Aktor Bjørn Kristensen brukte mye av sin prosedyre på å gå gjennom tidligere saker der nødverge har blitt hevdet. I to tidligere tilfeller har retten akseptert såkalt preventivt nødverge, men da har det vært saker der den tiltalte har vært utsatt for vold over lang tid.

- Selv om vi legger til grunn all den vold May Lene forteller hun har blitt utsatt for, så var det ingen nødvergesituasjon da han ble drept i senga der han lå og sov 10. juli, sa Kristiansen i sin prosedyre.

- Det vil bare være i rene unntakstilfeller at menneskeliv kan tas, påpekte Kristensen.

Han bestred ikke at den yngste kvinnen ble utsatt for vold av kjæresten Strømner, men ba retten være skeptisk til forklaringene om omfanget av denne volden.

Ifølge dommen mener retten at det er en sannsynglighetsovervekt for at hun ble utsatt for psykisk og fysisk vold. Retten mener likevel ikke at kvinnene har handlet i nødverge, blant annet fordi drapet hadde blitt planlagt over tid og at hovedtiltalte, May Lene Christiansen, hadde flere ulike handlingsalternativer.

Begge kvinnene tok betenkningstid på om de vil anke dommen.

- Håper saken er over
Avdødes søster sier via sin bistandsadvokat, Vibeke Heim Bæra, sier til Nettavisen at hun er glad for at begge kvinnene ble holdt ansvarlige selv om hun syns dommen er mild.

- 12 år kjennes lite for et drap av slikt kaliber. At de fikk tilståelsesrabatt for å ha tilstått drapet forundrer meg også når de skjulte liket i tre måneder, sier Heim Bæra.

Hun forteller at hennes klient likevel håper at saken nå er over.

- Hun har opplevd perioden og all pressedekningen som en stor påkjenning. Hun kjenner ikke igjen beskrivelsen som er blitt gitt av broren, sier hun.

Mest lest på Nettavisen nå:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.