Venstre: - 3 av 4 bør slippe formueskatt

Venstre-leder Trine Skei Grande og finanspolitisk talsperson Terje Breivik i venstre la frem Venstres alternative statsbudsjett mandag formiddag.

Venstre-leder Trine Skei Grande og finanspolitisk talsperson Terje Breivik i venstre la frem Venstres alternative statsbudsjett mandag formiddag. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Kun de som har mer enn 2,2 millioner i formue skal betale formueskatt, mener Venstre.

03.11.14 13:42

Venstre er enig med regjeringspartiene Høyre og Frp om at formuesskatten bør reduseres, men ønsker her en annen tilnærming enn regjeringen. Venstre foreslår at fribeløpet økes til 2,2 millioner kroner.

SSBs tall (fra 2012) viser at 2,3 millioner nordmenn har positiv nettoformue, mens 1,6 millioner har null eller negativ formue. Kun 150.000 har en netto formue på over 2,2 millioner kroner.

Hvis Venstres skatteforslag får flertall, er det kun disse 150.000 som vil betale formueskatt.

Les også: Venstre vil bruke fire milliarder på miljøtiltak

Det betyr at formueskatten forsvinner for 300.000 mennesker i 2015, eller tre fjerdedeler av dem som betaler formueskatt i dag.

Satsen for formueskatt er uendret i forslaget. Ingen, uavhengig av formue, slaø ifølge Venstre få mer enn 12.000 kroner i skattelette knyttet til formueskatt i 2015.

Venstre kaller skatteskiftet på 13,3 millarder kroner for et grønt skatteskifte, et skatteopplegg som skal ha en bedre sosial profil når det gjelder lettelser i skattelegging av lønnsinntekt og formue og en målrettet skattepolitikk for å stimulere til innovasjon og gründerskap.

Partiets forslag innebærer 3,7 milliarder kroner mindre i skattelettelse enn det regjeringen foreslår.

- Venstres overordnede mål i skattepolitikken er et grønt skatteskifte, hvor skattesystemet brukes aktivt til å stimulere arbeid og arbeidsplasser, utvikling, investering og eierskap i norske bedrifter og til å premiere miljøvennlig adferd, sier finanspolitisk talsperson Terje Breivik i Venstre.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.