*Nettavisen* Nyheter.

Venstre: - Regjeringen må flytte mye før vi er fornøyd

SKUFFET: Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn mener statsbudsjettet er helt uten en grønn farge. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Venstre er svært skuffet over regjeringens miljøsatsing.

07.10.15 13:06

STORTINGET (Nettavisen): Onsdag klokken 10 ble regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 lagt fram.

Men samarbeidspartiet Venstre er slettes ikke fornøyd.

- Dette er dessverre et budsjett uten grønn farge. Man går ikke ett steg videre i miljøpolitikken, dessverre. En legger bare til grunn det man er blitt enig om tidligere, så en går ikke i feil retning, men vi må jo mye mer videre, sier Venstres stortingsrepresentant, Sveinung Rotevatn, til Nettavisen i Stortingets vandredall.

Se flere reaksjoner lenger ned i saken.

Les også: Statsbudsjettet direkte
Les også: Her er Sivs store hemmelighet

- Jeg er skuffet
Regjeringen er avhengig av Venstre og KrFs støtte for å få budsjettet vedtatt i Stortinget, men veien fram dit er langt, mener Rotevatn.

- Det å få forsterket det grønne skiftet, blir Venstre sin hovedjobb i høst, konstaterer han.

- Erfaringer så langt i stortingsperioden er at vi er nødt til å dra regjeringen i mer grønn retning ved hver eneste korsvei, og det blir vi nødt til nå også. Så lenge resultatet blir bra så skal vi være fornøyde, men regjeringen legger ikke opp til å gå noe videre i miljøpolitikken her, sier Rotevatn.

- Så du er skuffet over regjeringen?

- Ja, jeg er skuffet over miljøprofilen på budsjettet. Jeg får inntrykk av at regjeringen omtrent mener at det grønne skiftet er gjennomført, men det er det ikke. Slik at her har vi en lang vei å gå før vi kan være fornøyde på miljøområdet, sier han.

- Bedre utgangspunkt enn i fjor
- Tror du det kan bli like mye bråk og vanskeligheter i forhandlingene i år som det var mellom dere og regjeringen i fjor?

- Vi er innstilt på å finne en budsjettenighet, og jeg mener at det er et bedre utgangspunkt enn det vi så i fjor. Men det er betydelig grep som må tas for at vi skal komme i mål, og det handler i særlig grad om miljøprofilen. Så der må regjeringen flytte på mye før vi er fornøyd, sier Venstre-politikeren.

Som Senterpartiet, mener også Rotevatn at oljepengebruken er høy.

- Det er en urovekkende høy oljepengebruk, sier Rotevatn til Nettavisen.

Les også: Her er budsjettlekkasjene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUFFET: Bellona-leder Frederic Hauge mener regjeringen legger opp til å bryte klimaforliket i statsbudsjettet. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


Bellona: - Bryter klimaforliket

Venstre får støtte av Bellona-leder Frederic Hauge.

- Vi har noen ting vi er fornøyd med. Det er først og fremst at vi får redusert el-avgift til datasentre, som vi har jobbet mye med. Også har vi jobbet veldig mye i Bellona med landstrøm til skip, og de får også redusert el-avgift, sier Hauge, før han fyrer løs:

- Men den store skandalen her er, slik vi leser det de første minuttene etter at det er lagt fram, så legger jo regjeringen opp til å bryte klimaforliket og 2020-målsettingen med over en million tonn CO2. Og det skal bli interessant å se hvordan de skal forsvare det, og ikke minst hva KrF og Venstre sier, sier han.

- Så det er du overrasket over?

- Ja, det synes jeg er ganske uhørt. Ikke minst i forhold til den dokumentasjonen som har kommet det siste året på hvor mer alvorlig dette med klimaendringene er enn vi trodde. Dette er ikke snakk om våre barnebarn lenger, men barna som lever i dag. Så dette er mer et grønt ordskifte enn et grønt skifte, mener Hauge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

UROVEKKENDE: Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, mener oljepengebruken i statsbudsjettet er urovekkende høyt. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


- Bedre utgangspunkt enn i fjor

Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, er også skuffet over miljøsatsingen, men mener utgangspunktet er bedre enn i fjor.

- Det er et langt bedre utgangspunkt enn i fjor. Det som blir den store jobben i forhandlingene, er å sikre at sluttresultatet får en helt annen klima- og miljøprofil, sier Breivik til Nettavisen, og fortsetter:

- Det vil også være med på å forsterke veldig mye av det regjeringen nå legger inn i omstillingstiltak for næringslivet. For heldigvis er det jo sånn at det som er bra for å løse klimaproblemet, er i regelen bra for norsk næringsliv sitt behov for omstilling, sier han.

Breivik mener også at oljepengebruken er for høy.

- mener at vi legger opp til en oljepengebruk som begynner å nærme seg et urovekkende høyt nivå, og som på i alle fall på sikt ikke er bærekraftig. Det vi skal vakte oss vel for, at vi gjennom for mye offentlig pengebruk forringer de store vekstimpulsene i norsk økonomi og i norsk næringsliv, en lav rente og en lav kronekurs, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SKAL FORHANDLE: KrFs finanspolitiske talsperson, Hans Olav Syversen (t.h) med Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik i Vandrehallen. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


KrF: - Det brukes mye penger

KrFs finanspolitiske talsperson, Hans Olav Syversen, sier det er flere grep som må tas for å gjøre budsjettet slik de ønsker.

- Det er jo et ekspansivt budsjett. Det brukes mye penger, men så har vi også en ekstraordinær situasjon med fall i ledigheten og fall i oljeprisen, sier Syversen til Nettavisen.

Han mener arbeidsledigheten, klima og flyktningsituasjonen blir viktige temaer i forhandlingene.

- Det er også mye skatt, og der vil vi nok bruke tid på å se om omfanget er riktig og hvordan innretningen er. Også bevilgningene til distriktene må vi se mer på, sier Syversen.

- Tror du det blir like vanskelige forhandlinger som i fjor?

- Det er jo fire partier, så det er ingen plankekjøring. Men det som er positivt er at jeg ser ikke det vi i fjor oppfattet som en del usosiale kutt. Det er heller ikke så mange omkamper slik jeg ser det, sier han.

Budsjettforhandlingene mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene starter 6. november.

Direkterapportering av budsjettet:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.