FORNEBU (Nettavisen): I helgen er hele Venstre-ledelsen samlet til møte i valgkomiteen og landskonferanse på Fornebu.

Partiet har laber oppslutning, og det er duket for en heftig intern lederkamp.

Midt oppi dette, åpner Trine Skei Grande for å skrote Frp til fordel for MDG. Hun sier til Aftenposten at hennes førstevalg er et gjenvalg av dagens regjering, men hun åpner opp for at valgvinneren MDG kan få komme inn i varmen.

– Det skjer interessante endringer i det politiske landskapet som gjør det vanskelig å forutse hva som skal skje om to år. Vi ser mer fragmentering, og at de store styringspartiene går nedover. Den grønne, liberale bølgen som vestlige demokratier opplever nå, kan også skje her.

MDG: - Jeg fikk hakeslepp

Nasjonal talsperson i MDG, Arild Hermstad, sier til Nettavisen at han fikk hakeslepp over Venstre-lederens flørt med MDG.

- Jeg fikk hakeslepp over at Venstre trenger en diskusjon om hvorvidt de skal samarbeide med et innvandringsfiendtlig parti, fullt av klima-skeptikere eller MDG, som er et fremtidsrettet, grønt parti, sier Hermstad til Nettavisen.

- Nei, nå er Venstre i ferd med å miste fotfeste og må fokusere på finne igjen sin identitet. Dette er rett og slett litt sjokkerende, sier han.

- Tar det som en selvfølge at Venstre velger MDG

- Ser du for deg et mulig samarbeid i regjering med Venstre?

- Det Venstre burde diskutere nå, er om de kan sitte i regjering med Frp i to år til, sier han.

Når vi nærmer oss valget i 2021, kan mye være annerledes:

- Jeg tar det som en selvfølge at Venstre vil være på lag med MDG i stedet for Frp hvis det blir en reell situasjon, sier han.

- Men nå må de først finne tilbake til seg selv!

Se intervju med Skei Grande her:

Valgets taper og vinner

Venstre-lederen mener regjeringen Solberg både trenger mer entusiasme og en «restart» og beklager at MDG takket nei til å lage et mindretallsbyråd med Venstre i Oslo.

Venstre fikk 3,9 prosent oppslutning ved høstens valg, mens MDG fikk 6,8 prosent.

Nettavisen har vært i kontakt med Frp-leder Siv Jensen, som foreløpig ikke vil kommentere utspillet fra Venstre-lederen.

- Nei, det vil prelle av valgkomiteen

Venstre ønsker altså fornyelse, men hvordan skal det la seg gjøre når alle «de gamle» sier ja til å fortsette?

Leder i Venstres valgkomité, Per A. Torbjørnsen, møtte pressen fredag kveld.

– Det har vært tidenes engasjement. Vi fikk inn 260 e-poster ved forrige valg for to år siden. Denne gangen har vi mottatt 1.560. Det er spilt inn totalt 360 navn til de 27 vervene som skal bekles, sa komitélederen.

Se intervju med Torbjørnsen her:

- Vil det lønne seg for disse lederkandidatene å føre en slags valgkamp i media de kommende månedene?

- Det er et godt spørsmål. Jeg vil si at det kommer til å prelle av valgkomiteen. Det er ikke nødvendig med mer egenlansering, vi har skjønt hvem som er kandidater, nå trenger vi ro for å vurdere den ene opp mot den andre, sier Torbjørnsen til Nettavisen.

- Nei, noen amerikansk valgkamp i Vinter-Norge, nei takk!