*Nettavisen* Nyheter.

Venstre krever at partiene følger loven

Venstre vil stille samme krav til politisk markedsføring som til andre annonsører og meldte AP til Forbrukerombudet for villedende reklame, etter å at de presterte fire feil i samme annonse.

20.06.08 11:05

Valgkampen er i gang og de politiske partiene gir valgflesk i hytt og vær, samtidig legges det ikke mye i mellom når de angriper sine politiske motstandere. Høyre hadde ingen skam da de angrep Arbeiderpartiet i en reklamekampanje som Aftenposten faktisk nektet å ta inn.

I forrige uke meldte Venstre Arbeiderpartiet til Forbrukerombudet for villedende reklame. De mener nemlig at partiets kampanje for kollektivtrafikken i Oslo inneholder flere feil. AP hevder blant annet i sin kampanje at både Bjørndalsekspressen og rushtidsrutene er nedlagt, noe som ifølge Venstre ikke er riktig. De skriver også at Oslo Sporveier skal privatiseres og at det er et rent Høyre-byråd. Det er også feil, både Venstre og Kristelig Folkeparti sitter i samme byråd.

Vil stille samme krav

Nå krever partiet at det stilles samme krav til politisk markedsføring som til andre annonsører, på tross av at de ikke konkurrerer på et kommersielt marked.

- Når man henvender deg til det brede publikum må man ta høyde for at de vanskelig kan sjekke om de rene faktaopplysningene er riktige, sier bystyrerepresentant for Oslo Venstre, Ane Willumsen til Propaganda.

Men på tross av at Venstre-politikeren har klaget sin politiske hovedmotstander inn for Forbrukerombudet, blir ikke klagen tatt til følge. Tirsdag fikk Willumsen tilbakemelding fra ombudet om at saken ikke faller inn under kravene til brudd på markedsføringsloven.

Forfølger saken

Men hun ønsker å forfølge saken videre.

- Vi kommer til å diskutere saken internt og se om vi kommer til å forfølge denne saken videre. Det er klart at slike ting som valgflesk kan være vanskelig å forfølge, kanskje flere år etter at løftene har blitt gitt, sier hun til Propaganda.

Arbeiderpartiet innrømmer at noe av det som står på valgplakatene er feil, men mener det var for sent å gjøre om teksten.

Tidligere i år har Forbrukerrådet uttalt at de ønsker å innføre regler mot politikeres valgflesk. Tidligere i høst uttalte de at det er slik at folk er sikret krav på reklamasjon, bytterett og prisavslag hos leverandører som ikke oppfyller det de lover.

- Det er jo klart at mange ikke stoler på politiske løfter, men vi må jo gå ut i fra at det ligger en kjerne av intensjon bak. Ikke alle løfter er rent dill, uttalte Erik Lund Isaksen til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.