Se Venstre-leder Guri Melby kritisere MDG under:

AKERSGATA (Nettavisen): For fem år siden gikk Miljøpartiet de Grønne (MDG) høyt ut og lovet en halvering av klimagassutslippene i Oslo innen 2020.

Fasiten viser imidlertid noe helt annet: kuttet var på 4,7 prosent fra 2015 til 2019 - og litt mer, 6,7 prosent, fra 2019 til 2020.

Det viser tall fra Miljødirektoratet.

Bommen på klimamålet får Venstre-leder Guri Melby, som fredag er gjesteredaktør i Nettavisen, til å gå til frontalangrep på MDG.

- Mageplask, konstaterer Melby overfor Nettavisen.

Se MDGs tilsvar på kritikken lenger ned i saken.

Les også: Venstre-lederen: - Om vi taper valget på det, så får det nesten bare være

- Må være troverdig

Melby mener MDG rett og slett burde vært mer troverdig i sitt klimamål.

- Jeg mener det er viktig å ha en troverdig klimapolitikk. Når du skal legge fram ambisiøse mål så må du også ha en troverdig plan for å nå dem, sier hun, og påpeker:

- Jeg synes når man går ut veldig hardt og har et mål om kutt på 50 prosent, og ender opp med seks prosent, så vil jeg kalle det et mageplask.

«Vi skal halvere Oslos klimagassutslipp på 4 år!», skrev MDG på sine nettsider i 2016.

Daværende byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), skrøt også av målet:

- Dette er Parisavtalen gjennomført i praksis. Vi følger opp det vi gikk på valg på, at Oslo skal ta ansvar i klimapolitikken, uttalte Berg.

Les også: Ny smell for Vedum: MDG øyner håp om helt ny regjering

- Juster planene

Venstre-lederen sier samtidig at hun håper at Oslo vil klare å kutte enda mer i klimagassutslippene framover.

- Jeg håper jo at Oslo greier å gjøre en enda bedre jobb i årene framover med å kutte i sine utslipp. Det er avgjørende for at Norge skal lykkes, sier Melby, som selv var miljø og samferdselsbyråd i Oslo fra 2013-2015.

Hun har et klart råd til MDG, og Lan Marie Berg:

- Det er å justere planene i tråd med målene.

Melby mener også at byrådet, med MDG i spissen, har en vei å gå på når det gjelder å gjøre det enklere for folk å leve grønt.

- Det har for eksempel blitt dyrere å reise kollektivt, og det er ikke med på å å gjøre det enklere for folk å velge miljøvennlig, mener hun.

Les også: Lan Marie Berg slaktet oljerapport hun ikke hadde lest

- Folk blir skuffet

Melby tror de «hårete målene til MDG», nettopp har gitt dem mange stemmer i Oslo.

- Jeg tror mange i Oslo ønsker at vi skal ha en ambisiøs klimapolitikk, og har gitt backing til partier som har det. Men når man ikke helt klarer det, så tenker jeg at folk kan bli skuffet. Det vi risikerer da er at folk også mister litt troen på klimapolitikken, sier hun.

Partilederen skryter samtidig av hva regjeringen har fått til av klimakutt nasjonalt. De norske utslippene er redusert med åtte prosent i perioden 2013–2020.

- Vi har nå greid å ha utslippskutt i Norge i fem år, så jeg synes vi får til mye. Men jeg er enig med MDG i at det ikke går raskt nok, og vi er nødt til å få opp tempoet kraftig de neste årene hvis vi skal nå målene om å halvere utslippene innen 2030, sier Melby.

I 2020 hadde Norge et mål om å kutte klimagassutslippene til 48,5 millioner tonn CO2 ekvivalenter, mens fasiten ble 49,3 millioner tonn. Målet for 2030 er imidlertid langt høyere, med en halvering av utslippene til 23 millioner tonn CO2 ekvivalenter.

Berg: - Kuttet der vi kan

MDGs førstekandidat i Oslo, Lan Marie Berg, slår tilbake mot kritikken.

- Jeg mener det er helt riktig å sette ambisiøse mål, og i Oslo har vi kuttet utslipp der vi kan, sier Berg til Nettavisen, og sparker tilbake mot Melby:

- Jeg tror mange i Venstre deler MDGs miljøengasjement, men problemet til Guri Melby er at hun lar seg diktere av Frp i klimapolitikken. I 2017 førte Venstre velgerne bak lyset når de sa at de ikke ville samarbeide med Frp, bare for å kort tid etter gå inn i regjering sammen med dem, sier hun.

Berg mener det viktigste nå for å få opp tempoet i klimapolitikken, er å få byttet ut Erna Solbergs regjering:

- Dessverre har Guri Melbys regjering gjennom en årrekke brukt alle triks i boka for å presse gjennom kutt i bompenger og gigantiske motorveier, de har sagt nei å fullfinansiere karbonfangst fra avfallsforbrenninga, og sagt nei til å stille klimakrav til statlige og private bygg. Dette viser hvorfor vi trenger en ny regjering, som kan hjelpe Oslo og andre storbyer som jobber hardt for å kutte utslipp, sier MDG-politikeren.

- Lufta er renere

Den tidligere miljøbyråden i Oslo, tviler også på at folk i Oslo er så skuffet.

- Jeg er mye rundt i byen nå og får massevis av positive tilbakemeldinger fra folk som liker utviklingen som Oslo tar. Lufta blir renere, sykkelveiene blir flere og bedre, det er færre biler i gatene og kollektivtilbudet blir stadig bedre. Men vi har fortsatt en lang vei å gå for å gjøre Oslo til verdens første utslippsfri by innen 2030, og da trenger vi en regjering som spiller på lag med kommunene i klimapolitikken, sier hun, og påpeker:

- Erna Solbergs regjering har satt stadig nye rekorder i oljeleting, tvinger gjennom svære motorveier inn til byene, og som prioriterer billig bensin og bompengekutt fremfor å gjøre det billigere å leve og reise miljøvennlig.