Se videointervju med Venstre-leder Guri Melby:

VULKAN, OSLO (Nettavisen): Venstre sliter på meningsmålingene, og har lenge ligget under sperregrensen på fire prosent. Nå står partiet framfor en nesten umulig oppgave med å klare å beholde regjeringsmakten sammen med KrF og Høyre.

Men Venstre-leder Guri Melby avviser at de har gitt opp håpet om å vinne valget.

- Nei, langt ifra. Vi har opplevd å stå i tøffe tak før. Vi har opplevd motbakker, og vi har også opplevd at vi har greid å lykkes, sier Melby til Nettavisen.

Les også: Erna Solberg tror på et mirakel: - Tror det er fullt mulig

- Må nesten leve med det

Venstre er ikke alene om å gjøre det dårlig på målingene på borgerlig side. Gjennomsnittet av de nasjonale målingene i juli, viste at partiene har mistet hele 184.000 velgere til de rødgrønne partiene sammenlignet med forrige stortingsvalg.

- Hva tror du er årsaken til at dere gjør det så dårlig på meningsmålingene?

- Nå har vi jo sittet med makt i åtte år, tre og et halvt av dem i regjering. Det betyr jo at du også er med på saker som ikke nødvendigvis er så veldig populære. Vi har blant annet håndtert en veldig krevende krise, og vi har hele tiden vært veldig åpen på at det ikke er sikkert at vi gjør alt riktig i denne krisen, sier Melby, og legger til:

- Det kan godt hende at vi gjør ting som i ettertid viser seg å være dumt, eller som irriterer folk. Så jeg tror nesten vi må leve litt med at når du sitter med makt, så er det ting folk kan være kritiske til.

Les også: Krisetall for Erna Solberg: 184.000 velgere har vendt regjeringen ryggen

- Da får det bare være

- Betyr det at dere har vært for dårlige til å selge inn sakene deres til velgerne?

- Det kan nok hende at vi har, men du må huske på at jeg gikk inn som statsråd 13. mars 2020, dagen etter at Norge stengte ned - og vi har nok prioritert håndteringen av en pandemi framfor markedsføring av egen politikk de siste månedene. Og det mener jeg har vært helt riktig, svarer Venstre-lederen, og påpeker:

- Så om vi taper valget på det, så får det bare være. For å håndtere denne krisen uten store helsekonsekvenser og uten store konsekvenser for næringslivet, har vært helt avgjørende. Det betyr veldig mye for hvordan Norge vil bli som samfunn i årene framover.

- Hvis den jobben vi har gjort bidrar til at Norge kommer seg godt gjennom denne krisa, så får vi nesten bare leve med konsekvensen av det, sier hun.

Les også: Venstre og KrF vil stoppe budsjettstøtten til Human Rights Service

- Har greid det før

- Men hvordan skal dere klare å komme over sperregrensen?

- Nå har vi hatt en intens sommer der mange i Venstre har stått på, og vi ser at vi kryper sakte men sikkert oppover på målingene. Vi vet jo at vi har greid å løfte oss gjennom en valgkamp før, sier Melby.

Sperregrensen er minimumsgrensen for hvor høy oppslutning et politisk parti må ha for å bli tildelt utjevningsmandater som plasser på Stortinget.

Til tross for motgangen i målingen, men den ferske partilederen at det er mange i Norge som ønsker seg Venstres politikk.

- Så jobben min framover blir å snakke med fleste mulig, og vise fram at vi har de gode svarene, sier hun med et smil.

De to viktigste sakene

- Hvilke to saker blir viktigst for deg å gjøre noe med dersom dere klarer å vinne valget?

- Som kunnskapsminister har jeg lyst til å trekke fram en viktig skolesak, og det er å sikre at vi har kvalifiserte lærere i hvert eneste klasserom over hele landet. Litt for mange barn blir møtt av ufaglærte. Så der ønsker vi å løfte oss framover, så vi får til å løfte oss enda bedre på det, sier Melby.

Det andre hun vil gjøre noe med, er å gjøre det enklere for folk å leve miljøvennlig.

- Jeg tror mange har lyst til å leve miljøvennlig, men da må vi sørge for at det hele tiden er billigst og enklest å velge, sier hun, og samtidig erkjenner:

- Jeg tror ingen vinner valg på det man har gjort, men på det man vil gjøre.