Det var ikke politikere som fant opp hjulet, det var personer som turte å tenke nytt.

I en tid der stadig flere snakker om «et grønt skifte», er man avhengige av innovative bedrifter som skaper nye, grønne arbeidsplasser.

Nå går Venstre-leder Guri Melby hardt ut mot de rødgrønne. Hun mener et regjeringsskifte vil bety en kraftig brems for grønn teknologi og innovasjon.

– Hvis vi skal lykkes med det grønne skiftet i Norge, trenger vi at næringslivet vårt er drivkraften i skiftet. Vi kan ikke skatte i hjel de som skal tørre å satse og prøve ut nye ideer, sier Melby til Nettavisen.

Problemet til de rødgrønne

Det mye omtalte «grønne skiftet» handler om hvordan Norge skal bli et lavutslippsland innen 2050.

Partiene har lagt frem ulike løsninger på hvordan Norge skal nå klimamålene, der Venstre-lederen er bekymret for hva de rødgrønne vil prioritere dersom de kommer til makten.

Les også: Forvarsel på regjeringsskifte. Så mye må du betale i skatt dersom det blir rødgrønn regjering

En rødgrønn regjering vil bety høyere skattelegging av næringslivet. Melby mener dette er dårlig klimapolitikk på lang sikt. Hun mener staten skal tilrettelegge for at bedriftene skal tørre å satse på nye ideer og løsninger som kan bidra til kutt i utslipp.

– Jeg synes kombinasjonen med et sterkt Arbeiderparti og Senterparti, sammen med SV, Rødt og MDG, er en veldig farlig kombinasjon for både klimaet og miljøet, sier Melby til Nettavisen.

Hun understreker at det er næringslivet som driver frem teknologiutviklingen i landet, og at en skattepolitikk fra de rødgrønne vil kvele det grønne skiftet på lang sikt.

– Det holder ikke å bare gi gode støtteordningene til de som vil være med på å finne på disse spennende tingene. Det handler om å ha en god skatte og avgiftspolitikk som gjør at det lønner seg, sier Melby til Nettavisen.

Melby legger til at hun mener problemet med de rødgrønne partiene er at de ikke ser sammenhengen med klima- og næringspolitikk.

MDG slår tilbake

Fungerende MDG-leder Arild Hermstad, reagerer kraftig på utsagnet til Melby og mener Venstre har vist gjennom åtte år i regjering at de ikke er villige til å stille kravene som trengs for å stoppe klimakrisen.

– Problemet til Venstre og dagens regjering er at de ikke er villig til å føre en aktiv næringspolitikk som skaper grønne arbeidsplasser, men heller pøser stadig mer penger inn i en klimaskadelig oljebransje som regjeringen selv mener er på hell, sier Hermstad til Nettavisen.

Ren skremselspropaganda

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, rister også på hodet av kritikken til Melby og mener utsagnet er ren skremselspropaganda.

– Det er jo bare skremselspropaganda fra Venstre. Vi har fremmet forslag i mange om å endre skattesystemet, slik at det blir mer gunstig å investere i grønn teknologi. Det er ingen tvil om at SV har mer klimavennlig politikk enn Venstre, sier Kaski til Nettavisen.

Les også: Slik vil MDG endre bilpolitikken i Norge: - Det haster fordi vi ligger bak skjemaet

Kaski legger til at dersom staten skal føre en mer klimavennlig politikk, må virkemiddelapparatet snu helt om. Det betyr for eksempel at det må lages vilkår som gjør at bedrifter som velger grønn teknologi får redusert avskriving.

SV har laget en omfattende plan for en grønnere næringspolitikk, som går nærmere inn på hvordan partiet ønsker å sikre utvikling av flere grønne arbeidsplasser. Her kommer det til å være ulike vilkår for forskjellige bedrifter.

– Jeg tviler ikke på at SV har et genuint engasjement for miljøet og at de er villige til å gjøre tøffe tiltak for å forbedre klima. De vil jo også skru opp CO2 avgiften, som vi også ønsker. Det de ikke ser er at klimapolitikken og næringspolitikken henger sammen, sier Melby til Nettavisen.

Rødt sier til Nettavisen at de vil sikre en virksom klimapolitikk som også vanlige folk kan stille seg bak. De mener kritikken fra Venstre viser hvordan partiet har planer om å fortsette den urettferdige klimapolitikken de har ført i regjering.

Målinger viser at klima- og miljøpolitikk blir en av de viktigste sakene for den yngre velgergruppen. Partiene må derfor jobbe på spreng for å overbevise velgerne om hvem som kan gjøre Norge til et lavutslippsland innen 2050.

Se Erna Solberg ta partitesten her: