RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venstre nekter å bli med på asylkutt


Terje Breivik (V) uttaler at en lang rekke foreslåtte kutt i velferdstiltak for asylsøkere er svært krevende for Venstre å akseptere,
Terje Breivik (V) uttaler at en lang rekke foreslåtte kutt i velferdstiltak for asylsøkere er svært krevende for Venstre å akseptere, Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringen har lagt inn 400 millioner kroner for lite i tillegget til statsbudsjett, mener Venstre. Partiet kan komme til å avvise regjeringens innsparingstiltak.

– Reell netto merkostnad er 9,9 milliarder kroner, ikke 9,5 milliarder, sier Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik til NTB.

Han viser til at regjeringen foreslår kostnadsdempende tiltak som reduserer utgiftene ved økt asyltilstrømming med 400 millioner kroner i tillegget til statsbudsjettet om flyktninger. Men disse kuttforslagene er det ikke sikkert Høyre og Frp får flertall for.

– Det er snakk om en lang rekke kutt i velferdstiltak som det i utgangspunktet er svært krevende for Venstre å akseptere, sier Breivik.

Kutt i ytelser

Regjeringen har foreslått å kutte støtten til asylsøkere med 20 prosent samt spare inn 100 millioner kroner på å kutte i norskopplæringen til asylsøkere i mottak.

På et gruppemøte mandag klokken 9 vil Venstre etter alt å dømme avvise disse forslagene. Det vil ikke gjøre de borgerlige budsjettforhandlingene enklere. I praksis blir det nemlig en halv milliard kroner mer som forhandlerne skal finne inndekning for.

Denne diskusjonen vil komme i tillegg til uenigheten om bistandsmidler og bilavgifter. Når Venstre klokken 12 legger fram sitt alternative budsjettforslag, øker partiet bensinavgiften med 50 øre og dieselavgiften med 96 øre.

Samtidig legges 450 millioner kroner inn i bistandskapittelet «sivilt samfunn». Dette er støtte som hovedsakelig går til lokale ikke-statlige organisasjoner og næringsliv i fattige land, og som regjeringen har kuttet kraftig i.

Buffer

De 450 millionene er det ikke noe problem å finne inndekning for, ifølge Venstre. Det alternativet budsjettet er nemlig kuttet med 12 milliarder kroner i forhold til regjeringens budsjettramme når flyktningregningen holdes utenfor.

Blant de største enkeltsatsingene i Venstre-budsjettet er en pakke på 2,3 milliarder kroner til fattigdomsbekjempelse i Norge. Den inneholder en mengde tiltak til barnevern, rus, psykiatri, skolehelsetjeneste og vanskeligstilte i arbeidslivet.

For eksempel settes 773 millioner kroner av til gratis kjernetid i barnehage for treåringer, gratis SFO til lavinntektsfamilier og differensiert foreldrebetaling samt nasjonal minstenorm og økte satser for økonomisk sosialhjelp.

I tillegg foreslår Venstre at det settes av 1,5 milliarder kroner til å fjerne det første trinnet i regjeringens foreslåtte modell for trinnvis personbeskatning. Det kommer lønnsmottakere med lave inntekter til gode.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere