RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venstre og KrF fortsatt utestengt etter budsjettkaos


UTENFOR: Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, har ikke blitt invitert til samtaler om statsbudsjettet før framleggelsen onsdag.
UTENFOR: Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, har ikke blitt invitert til samtaler om statsbudsjettet før framleggelsen onsdag. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Partiene ble lovet å bli involvert tidligere, men det har ikke skjedd.

STORTINGET (Nettavisen): Onsdag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 i Stortinget.

I fjor ble samarbeidspartiene KrF og Venstre svært skuffet over budsjettforslaget, og det ble mye støy, kaos og uker med beinharde forhandlinger.

- Dette var ganske langt unna det vi forventet, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Nettavisen etter fjorårets budsjettfremleggelse.

Venstre i fjor: - Langt unna det vi forventet

- Vet ikke mer enn andre
Men da de fire partiene møttes etter budsjettprosessen for å diskutere samarbeidsutfordringene, sa statsminister Erna Solberg (H) at KrF og Venstre skal involveres på et tidligere tidspunkt i regjeringes arbeid.

Solberg sa at et tettere samarbeid vil motvirke strid på borgerlig side.

Dette har imidlertid ikke skjedd i forbindelse med neste års statsbudsjett.

- I prinsippet så har vi hatt omtrent den samme prosessen som i fjor. Vi har jo på noen punkt vært involvert veldig sterkt, blant annet på bilavgiftene, hvor vi var med i et utvalg som besto av representanter fra de fire regjeringspartiene, sier Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, til Nettavisen.

KrFs stortingsrepresentant, Olaug Bollestad, bekrefter også at heller ikke de har vært involvert i budsjettprosessen.

- Nei, vi har ikke vært involvert tidligere i noen prosess. Vi vet ikke mer om budsjettet enn andre, men det vi er opptatt av er at vi har signalisert hva som har vært viktig for oss, sier Bollestad til Nettavisen.

- Bør håndteres annerledes
Nå håper de to partiene at budsjettforhandlingene med regjeringen likevel vil gå smidigere for seg i år.

- Jeg tror alle fire partier er skjønt enige om at vi har alt å tjene på at vi håndterer det på en litt annen måte enn i fjor, sier Breivik.

- Tror du at dere denne gangen vil unngå like mye kaos som i fjor?

- Vi kommer til å gjøre det vi kan for å unngå samme situasjon som i fjor da budsjettet ble lagt fram, men klart det avhenger veldig av budsjettforslaget fra regjeringen, sier han.

Blant annet mislikte Venstre sterkt at de måtte ta en del omkamper i fjor i saker de allerede hadde blitt enige om.

- Det regner jeg med at vi unngå i år. Det skriver jeg på listen av arbeidsuhell, sier Venstre-politikeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) bekrefter at heller ikke de har vært med i noen budsjettprosess med regjeringen.


- Håper de har lært fra i fjor

Bollestad viser til at de har inngått noen avtaler med regjeringen, blant annet om en lovfestet rett til institusjonsplass for eldre - og om rus og russamarbeid for å få til en bedre rusomsorg helt ned på kommuneplan, der hun forventer at det kommer penger på bordet.

- Så har vi sammen gått inn for i Stortinget, uten Frp, at vi skal ta imot 8000 nye landsmenn. Det forplikter oss, og da er det opp til regjeringen og faktisk lytte til hva som er sagt i Stortinget og hva også KrF og Venstre har sagt i den saken, sier hun.

- Så du har tro på at det blir mindre oppstyr rundt årets budsjett?

- Jeg forventer egentlig det. Jeg håper de har lært litt fra i fjor, for vi har sendt tydelige signaler på hva som er viktig for oss, sier Bollestad.

- Svarer på de store spørsmålene
Breivik sier Venstre har mange krav til Siv Jensens budsjett.

- Det viktigste er at det er et statsbudsjett som svarer på de store spørsmålene. Dette er jo et statsbudsjett som må svare på ting som også er større enn det som var tilfelle under finanskrisen i 2008 og 2009, klimatrusselen, omstillingsbehovet, flyktningspørsmålet og oljepengebruken, sier han til Nettavisen, og utdyper:

- For selv om du kanskje isolert sett kan rettferdiggjøre en viss oljepengebruk utover hva du ellers ville ha brukt på grunn av omstilling, kutt og vekst i arbeidsløsheten, så er det ikke tvil om at vi har et totalnivå på statsbudsjettet som sett i et 2020-2025-perspektiv, nærmer seg et faretruende høyt nivå, sier han.

Regjeringen har også varslet en ny skattereform, og Breivik sier Venstre vil støtte skattelettelser for næringslivet.

- Et grønt skatteskifte er et stikkord for Venstre. Det er ikke noe mer hokus pokus enn å gjøre det billigere med det du ønsker mer av, som arbeidsplasser, verdiskaping og vekst - og dyrere det du vil ha mindre av, altså klimautslipp og miljøfientlig adferd. Så en senking av selskapsskatt, personskatt og formueskatt vil vi se positivt på, sier Breivik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Breivik sier det viktigste med statsbudsjettet er at det svarer på de store spørsmålene.


- De som har minst må få mer

Bollestad og KrF har også mange krav til budsjettet.

- Jeg har en forventning, som har vært viktig for KrF hele veien, på den sosiale profilen, at det kan sikre at de som har minst får mer. I tillegg er vi opptatt av at vi også må fordele, og da tenker vi på skattepolitikken, at den ikke blir slik at vi ikke tar fra de som har minst i utgangspunktet, sier hun.

Hun mener det dessuten er viktig å skape nye arbeidsplasser.

- Det er fordi vi ser at vi nå har en næring som sliter, og vi har mange hjemme som er uten jobb. Vi er opptatt av at det skal komme tiltak som kan demme opp mot det, sier Bollestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere