RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venstre og KrF krever svar etter spionasje-avsløringer

VIL HA SVAR: Trine Skei Grande i Ventre.
VIL HA SVAR: Trine Skei Grande i Ventre. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Partiene synes det er skremmende at det er plassert utstyr ved Stortinget som gjør det mulig å overvåke og avlytte politikernes mobiltelefoner.

Venstreleder Trine Skei Grande ber nå om en redegjørelse «i åpent storting, eller i lukkede møter», etter at Aftenposten avslørte at det finnes overvåkings- og avlyttingsutstyr ved flesteparten av stedene i Oslo der maktpersoner innen politikk, økonomi og næringsliv har sine arbeidsplasser.

– Dette er skremmende, særlig omfanget Aftenposten dokumenterer. Det ser ut til å være en veldig sterk systematikk og målrettethet, som ikke nødvendigvis handler om en enkeltsak eller én situasjon, og det er bekymringsfullt, sier Grande.

Må kjempe for åpne linjer

Hun krever nå at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gir «gode svar» på hvorvidt dette er kjent og en redegjørelse for hvilke mottiltak som settes inn. Hun vil ikke nå kritisere at PST mener det ikke er noen vits i å «løpe rundt for å finne selve utstyret».

– Vi må ikke bli så opptatt av fremmedkrigere at vi glemmer de hemmelige tjenestenes tradisjonelle oppgaver, sier hun og legger til at hun forventer at sikkerhetstjenesten «kjemper for at politikerne fortsatt kan snakke på åpne mobillinjer».

Forventer en «proaktiv» håndtering

Parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen sier at også KrF vil be om en redegjørelse i Stortinget om hva sikkerhetsmyndighetene har kjent til.

– Vi har behov for å få vite hva offentlige myndigheter, både politiet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet, har visst. Det virker som de ikke har hatt dette på radaren, men det skal jeg ikke felle noen forhåndsdom over, sier han.

Han har liten forståelse for uttalelsen fra Politiets sikkerhetstjeneste om at de ikke har til hensikt å «løpe rundt og finne selve utstyret». Men Syversen påpeker at vi her ikke snakker om en hvilken som helst boligvei.

– Det er ikke snakk om å løpe rundt. Vi snakker om de mest sentrale institusjonene vi har i landet og som behandler sensitiv informasjon, sier Syversen, og gjør det klart at han forventer en «proaktiv» håndtering. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere