*Nettavisen* Nyheter.

Venstre og KrF nekter å bli «blå gisler»

Oslo (NTB): Venstre og Kristelig Folkeparti avviser å gå i regjering sammen med et Høyre og Frp som har borgerlig flertall sammen.

09.07.12 06:35

I flere meningsmålinger har Høyre og Frp fått flertall sammen på Stortinget, så også i mandagens nyeste meningsmåling utført for Nationen og Klassekampen.

På denne målingen har de to partiene flertall sammen, og nå avviser Venstre og KrF muligheten for å gå i regjering sammen med de to partiene om målingen slår til.

De to partiene er redde for å bli statister i et slikt samarbeid.

- Venstre har kun ett regjeringsalternativ, og det er et samarbeid med Høyre og KrF, sier nestleder Terje Breivik i Venstre til Klassekampen. Også KrF har samme utgangspunkt.

- Jeg tror nok vi vil bli hørt i en slik koalisjon, men vi vil måtte binde oss til ytre høyre i alle saker uten å ha de avgjørende stemmene til å vippe saker i vår retning, sier Kjell Ingolf Ropstad i KrF.

Valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU mener et regjeringssamarbeid med Høyre og Frp kan «bli en fryktelig seilas».

- Det er ikke like opplagt at Venstre og KrF vil se seg tjent med et slikt samarbeid. De vil nok fort føle seg som gisler for en politikk de ikke vil stå for. Kanskje særlig KrF, sier han.

Todal Jensen peker på at man fort kan komme i en situasjon der flertallet i en slik regjering gjør et vedtak og stemmer det gjennom i Stortinget med Høyres og Frps stemmer, men mot stemmene til KrF og Venstre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.