*Nettavisen* Nyheter.

Friske meninger

Venstre om!

Trine Skei Grande har sagt hun ønsker gjenvalg ved ledervalget om ett år, men spekulasjonene går allerede om andre som kan ta over. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Venstre er det mest mobbete partiet. «Vinglepartiet». Det faller katastrofalt på meningsmålingene. Det er krise. Ingen tvil om det.

Av Carsten Neraal er Venstre-mann

Det rare med all partipolitikk, er at partiene i det store og det hele ikke er spesielt flinke til å kommunisere med velgerne. Det er jo dette - de burde være god på. Men politikere kommuniserer heller med pressen, og glemmer ofte velgerne. Ja, de lever i en politiker-boble, og de blir fort fanget av alt dette spillet. De takler sjeldent heller ikke all oppmerksomheten de blir til del. Det kunne vært interessant å høre hvordan en psykolog analyserer dette politikeraspektet.

I markedsføringsfaget brukes referansegrupper for å teste ut nye produkt- og markedstiltak. Partiene burde etablere slike referansegrupper blant velgerne - og de ville snart få verdifulle tilbakemeldinger. Journalistene gir heller ikke slike kvalitative analyser. Journalistene er i denne sammenhengen medløpere til politikerne, og de tar ikke velgernes parti.

Klikk på bildet for å forstørre.

Venstre er uten tvil Norges beste parti, men ligger helt nede for telling, skriver Carsten Neraal.

Men tro det eller ei - Venstre er det beste partiet i landet! Venstre er et gammelt og edelt parti. Venstre var en allianse mellom de byradikale, kystfolket og flinke skolemennesker; Kan dere tenke dere en bedre kombinasjon? Venstre har flotte politiske saker og vil være en garantist for velferdsstaten, for miljøvern og er også en sterk forkjemper for skole og næringsliv. Og de er ikke et typisk Nei-parti med nasjonalistiske understrømmer, slik AP og SP kan framstå (nei til salg av Norge).

Det er nærmest statsvitenskapelig bevist at et parti ikke kan overleve over tid, uten å bygge på en reell konfliktlinje i samfunnet. Eksempelvis: By vs land, arbeid vs kapital, det nasjonalistiske vs det globale osv. Se bare hvordan SP har løftet seg på en konfliktlinje som by vs land. Andre partier har nok en bedre distriktspolitikk enn SP, men likevel greier SP å sno seg på ensidig- og populistisk retorikk rundt konfliktkonstruksjonen. På samme vis som AP, SV og Rødt kjører på en nærmest juvenil Robin Hood-retorikk, akkurat som om nettopp disse partiene hadde gjort stor forskjell for en fattig og en rik.

Venstre bygger ikke retorikken på spesifikke konfliktlinjer. Dette er hovedproblemet. Partiet leter kanskje etter nye strategier, men foreløpig er ikke partilederen i nærheten av å løfte nye visjoner. Synd og si det. Trine Skei Grande virker som ei OK dame. Hun er modig og offensiv, men tar kanskje for mye plass, akkurat som sin forgjenger Lars Sponheim. Jeg har liten tro på at partilederen er i stand til å endre kursen for partiet. Det er flere unge som ønsker å overta, men det er få av disse som egentlig representerer noe nytt. Kanskje Abid Raja kunne fornye partiet.

Hvilken konfliktlinje og retorikk burde Venstre velge? «Flere innvandrere»? Det vil neppe funke. «Legalisere rusmidler»? Det vil neppe funke. «Full fokus på de unge». Ja, nå begynner det å låte. «Distriktspartiet Venstre», ja dette låter også bra, men det må også bety reformer og storsatsing på regionene. «Miljøpartiet Venstre», ja det skal det fortsatt være. «Det internasjonale partiet»? ja – dette låter også bra; Norge har jo knapt noen utenrikspolitikk. Venstre kunne tillate seg å være litt rampete også: Hva med – «nei til bompenger!» – fordi staten er så rik. Hva med å legge ned NRK monopolet og fjerne lisensen? Venstre må fornye seg og kanskje være litt skarpere i kantene.

Arbeiderpartiet og Høyre kalles gjerne de statsbærende partiene. Begge består av unge medlemmer som søker makt, strebere. Ungdommen burde utvilsomt stemme Venstre. AP og Høyrefolk kunne utvilsomt også stemme Venstre. De får mye det samme, men Venstre har en langt sterkere miljøprofil og partiet er mer framtidsrettet. Si meg, hvorfor stemmer ikke Kristin Clemet på Venstre? Hun burde være en opplagt kandidat som den opplyste og moderne kvinne hun er. Stemmer hun Høyre, bare fordi faren hennes gjorde det? Og stemmer datteren Høyre bare fordi moren hennes gjør det? Og hvorfor stemmer ikke Gahr Støre på Venstre? Han er jo ingen Arbeiderpartimann. Det hadde vært mye mer naturlig for han å ha gått fra Høyre til Venstre, enn fra Høyre til Arbeiderpartiet.

Tenk! - Om moderne Høyre- og Arbeiderpartifolk kunne innse at tiden er moden for å revitalisere Norges eldste- og beste parti? Hvem skal være den første til å gjøre det modige hoppet over bekken til Venstre? Blir det Kristin Clemet? Blir det Torbjørn Røe Isaksen? Blir det Unge Høyre lederen Sandra Bruflot? Blir det AUF-lederen Ina Libak?

Venstre er uten tvil Norges beste parti, men ligger helt nede for telling. Det blir spennende å se om Venstre greier å reise seg igjen, men da må det sterkere lut til. Kanskje Unge Venstre-talentet Sondre Hansmark kunne overta partiet, eller en annen outsider? Partiet trenger både hjelp og støtte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.