Venstre sier nei til frislipp av gårdspriser

Oslo (NTB): Venstre sier nei til regjeringens forslag om frislipp av priser på landbrukseiendom.

Men partiet sier det kan være aktuelt med en viss oppmyking i praktiseringen av reglene. Dermed blir det ikke flertall for forslaget om å fjerne priskontrollen på norsk landbrukseiendom, skriver Nationen.

- Vi vil ikke ha et frislipp, men det kan være at vi kan gjøre noen grep slik at kommunene står litt friere i vurderingene. Vi må sikre at reglene ikke er for rigide, men det er utrolig viktig for meg å understreke at det ikke er snakk om å åpne for et frislipp eller et fritt marked her. Eventuelle endringer må også basere seg på kunnskap, sier landbrukspolitisk talsperson Pål Farstad i Venstre til Nationen.

Etter høringsfristen har det kommet godt over 100 høringsuttalelser der det særlig fra tunge jordbruksmiljø uttrykkes stor uro for konsekvensene av en eventuell fjerning av priskontrollen. En av dem som går klart imot forslaget er tidligere landbruksminister og Venstre-leder Lars Sponheim, som i dag er fylkesmann i Hordaland. Han frykter at matproduksjonen skal tape i kampen mot andre interesser, at det blir vanskeligere for bønder å kjøpe jord og at et frislipp av prisene vil føre til at budsjettstøtten til bøndene kommer i vanry.

Farstad sier synspunktene til Sponheim er viktige.

- Vurderingene hans synes jeg er meget relevante, og de kommer fra en person som vet hva dette dreier seg om. Det er viktig for oss å ta med videre, sier han. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag