RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venstre utfordrer næringsministeren: - Atomavfall er ikke noe man skal ta lett på

PÅ INNSIDEN: Slik ser det ut på innsiden av lagerområdet der gammelt reaktorbrensel er lagret under bakken. På bildet ser vi strålevernssjef Camilla Nordhei sammen med overingeniør Hans-Jørg Kleeman og ingeniør Tarik Kreso.
PÅ INNSIDEN: Slik ser det ut på innsiden av lagerområdet der gammelt reaktorbrensel er lagret under bakken. På bildet ser vi strålevernssjef Camilla Nordhei sammen med overingeniør Hans-Jørg Kleeman og ingeniør Tarik Kreso. (Institutt for energiteknikk)
Sist oppdatert:
Manglende bevilgninger til opprydding i gammelt reaktorbrensel vekker bekymring.

OSLO (Nettavisen): Norge var et av de første land i verden som bygget en atomreaktor. Nå skaper manglende bevilgninger til opprydding i gammelt reaktorbrensel bekymring.

- Vi hadde forventet at regjeringen i revidert kom med pengene som skulle til for å starte avvikling av anlegget for lagring av reaktoravfall på Kjeller. Nå forventer vi at dette kommer. Atomavfall er ikke noe man skal ta lett på, sier Venstres Ola Elvestuen, leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, til Nettavisen.

- Kan gå ut over forskningsinnsats

Elvestuen er bekymret for at Institutt for Energiteknikk (IFE), som driver forskning på energi- og nukleærteknologi, blir nødt til å finne disse pengene på eget budsjett.

STATENS ANSVAR: Ola Elvestuen (V)  mener det må være statens ansvar å ta kostnadene ved å rydde opp etter et anlegg som Stortinget i sin tid selv var med å opprette.

- Da vil det gå ut over den forskningen de driver, blant annet på fornybare energikilder, sier Elvestuen.

Han mener det må være statens ansvar å ta kostnadene ved å rydde opp etter et anlegg som Stortinget i sin tid selv var med å opprette og ikke skyve dette over på private aktører.

Anlegg fra 50-tallet

Institutt for Energiteknikk er blitt pålagt å avvikle anlegget for lagring av reaktoravfall av sikkerhetshensyn, og på kort sikt er det snakk om kostnader på 10-15 millioner kroner. Anlegget ble opprettet på 50-tallet og ligger under bakken på Kjeller ved Lillestrøm. Permanent lagring av dette avfallet vil komme på helt andre summer.

Milliardkostnader i vente

Framtidig dekommisjonering av reaktorene på Kjeller og i Halden er beregnet å koste 1,5 milliarder kroner. Hvor mye den endelige lagringen vil komme på er usikkert. Regjeringen har utarbeidet en konsekvensanalyse som ser på ulike alternativer for håndtering av atomavfall.

Institutt for Energiteknikk søkte om ekstraordinære midler for å starte arbeide med å inspisere og etter hvert fjerne det gamle brenselet på Kjeller.

- Krevende operasjon

- Den type brensel og kapslingsmateriale som ble brukt i begynnelsen på 50-tallet, brukes ikke lenger, og det er knyttet usikkerhet til hvordan denne type brensel skal håndteres, uttalte IFEs kommunikasjonsdirektør, Viktor A.Wikstrøm jr tidligere i sommer. Han sier IFE står overfor en meget krevende operasjon.

- Instituttet kan dessuten ikke med sikkerhet si hvor meget en slik operasjon vil koste. IFEs økonomi er anstrengt, og det forberedende arbeidet legger allerede i dag beslag på store interne ressurser, ifølge Wikstrøm.

Nettavisen har rettet en forespørsel til Nærings- og fiskeridepartementet om de vil sette av de nødvendige pengene til å starte oppryddingsarbeidet på Kjeller.

- Institutt for Energiteknikk (IFE) er en selvstendig stiftelse, med ansvar for å håndtere avfallet fra driften av reaktorene på Kjeller og i Halden på en trygg og forskriftsmessig måte. IFEs søknad om å starte opprydding av gammelt reaktoravfall vil vurderes i sammenheng med ordinær budsjettbehandling, heter det i svaret fra departementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere