RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venstre vil ha raskere togutbygging i eget selskap

Oslo (NTB): Venstre vil gjøre utbyggingen av dobbeltspor på InterCity-trianglet på Østlandet til et eget selskap. Målet er å få dobbeltspor på alle strekningene innen 2025.

- Hvis vi følger regjeringens fremdriftsplan, vil det ta så lang tid at ikke engang barnebarna våre får oppleve dobbeltspor på hele InterCity-trianglet, sier Borghild Tenden (V), til Aftenposten.

Trianglet utgjøres av jernbanestrekningene fra Oslo til Skien, Halden og Lillehammer. 80 prosent av reisene med NSB skjer i dette området.

Forslaget fra Venstre kommer i partiets alternative budsjett, som legges fram tirsdag. Venstre vil at et nyopprettet selskap InterCity AS skal ta over ansvaret for utbyggingen av InterCity-prosjektet fra Jernbaneverket og gjennomføre planlegging og utbygging av strekningene. På den måten kan nytt og sammenhengende dobbeltspor stå ferdig i 2025, mener partiet.

InterCity AS skal få 3 milliarder kroner i egenkapital og en driftspost på statsbudsjettet på 100 millioner kroner. Venstre vil i tillegg la selskapet få muligheten til å ta opp lån eller utstede statsgaranterte obligasjoner.

På den måten mener partiet at norske livselskaper, som i dag investerer store summer i utlandet, kan få et norsk alternativ for langsiktig, trygg plassering av penger. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere