*Nettavisen* Nyheter.

Venstre vil kutte taxfree

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

- Det er det dummeste forslaget jeg har sett, sier Kenneth Svendsen (Frp)

Tidligere fredag meldte Aftenposten at venstre ville kutte taxfree-ordningen på ferger og flyplasser. Et utvalg i partiet har kommet med forslaget og hensikten er å skape et mer klimavennlig samfunn.

- Sykdomstegn
Utvalget lanserer i tillegg «10 tiltak for å utvikle verdens grønneste økonomi på 10 år». Innenfor denne planen ønsker man å avvikle all subsidiering av forurensing. Man vil også fjerne frakttilskudd og gratis utslippskvoter og da skal taxfree-ordningen avskaffes.

- Det er det dummeste forslaget jeg har sett. Jeg kunne tatt dette forslaget alvorlig dersom man samtidig valgte å senke de norske avgiftene, sier Kenneth Svendsen, Frps medlem av finanskomiteen i en pressemelding, som mener at det er et sykdomstegn at nordmenn må reise til utlandet for å få kjøpt billige varer som tobakk og alkohol.

- Hadde vi senket avgiftene i Norge, ville denne handelen foregått her, sier Svendsen.

Ønsket å kutte tobakk og alkohol
I mars 2010 ønsket finansminister Sigbjørn Johnsen å fjerne taxfree-salget av tobakk og alkohol.

Les også: Taxfree står for fall.

Han møtte da motbør i Regjeringen. Dette var en av innsparingstiltakene Johnsen lanserte i arbeidet med statsbudsjettet for 2011.

Ved å kutte ut norsk taxfree kan staten ta inn over tre milliarder kroner mer i avgifter på tobakk og alkohol, anslår regjeringen.

En slik innsparing vil komme godt med når regjeringen nå skal redusere oljepengebruken i kommende statsbudsjetter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.