Venstrepolitiker på Facebook: Jeg ble utsatt for overgrep

DELTE HISTORIE: Venstre-politiker Joakim Sveli hevder han ble utsatt for flere overgrep i forbindelse med en musikkaktivitet han holdt på med i barndommen. Foto: privat

DELTE HISTORIE: Venstre-politiker Joakim Sveli hevder han ble utsatt for flere overgrep i forbindelse med en musikkaktivitet han holdt på med i barndommen. Foto: privat

- Det er klart at jeg tenkte at det var en sjanse for at folk ikke ville tro meg.

20.09.15 18:37

«Jeg husker måten han tok på meg. Jeg hører pusten og stemmen hans da han brukte meg til å onanere seg selv. Jeg husker fortvilelsen av å være fanget av vedkommende, hele netter, mens han med sine hender krenket meg og kroppen min», slik beskriver Venstre-politiker og bystyremedlem i Moss, Joakim Sveli, tiden i barndommen da han hevder han ble utsatt for overgrep.

- Jeg føler en lettelse nå, og jeg er ikke redd for det som skjer videre.

Den gripende historien ble delt på Facebook etter at Sveli og familien ble oppsøkt av den angivelige overgriperen, da de møttes tilfeldig på gata nylig.

- Han kom bort til meg, akkurat som om vi var gamle venner. Da merket jeg at jeg burde gjort dette for lenge siden.

MYE DELT: Venstre-politikerens innlegg er delt nesten tusen ganger. Foto: Facebook


- Ville vært mye verre å anonymisere

I innlegget beskriver han mannen han hevder begikk overgrepene i forbindelse musikkaktivitet han drev med. Beskrivelsen er såpass detaljert at mange i Moss-regionen vil forstå hvem han er.

- Jeg er klar over at vi har en lov som skal beskytte folk mot ærekrenkelser. Og vet at jeg kommer med sterke påstander, og at jeg kunne ha anonymisert ham mer. Men samtidig ville det gjort at andre kunne ha fått urettmessig mistanke rettet mot seg, og det ville vært mye verre.

- Jeg valgte derfor å skrive såpass detaljert som jeg har gjort, nettopp for å forsikre meg om at de som vet hvem han er, skjønner hvem jeg sikter til. Det var meningen.

Sveli forteller at han lenge har tenkt på å fortelle sin historie.

- Jeg har tenkt mye på å bruke min historie til noe, selv om det ikke lenger er mulig å anmelde saken på grunn av at den er foreldet. Målet var å få fram hvordan et overgrep ser ut for et lite barn.

Skal ha blitt advart av politiet

- Er du ikke redd for konsekvensene av å komme med så sterke påstander om noen?

- Nei, det vil jeg klare å håndtere. Jeg tror egentlig ikke det er noen stor risiko i denne saken. Uansett er jeg glad for at loven er der for å beskytte folk mot å få falske anklager rettet mot seg.

Sveli forteller at politiet har advart ham mot å gå ut med påstandene til offentligheten.

- I forbindelse med at jeg forsøkte å anmelde saken, ble jeg advart av politiet mot å gå ut med historien offentlig. De sa det var en potensiell risiko med å gjøre det, med tanke på ærekrenkelser, noe han roser politiet for.

- Jeg tror det er bra at politiet informerer om konsekvensene av å rette påstander mot noen. Hvis man ikke er klar over hva det kan medføre, så kan det bli en ubehagelig opplevelse.

Politiet kan ikke uttale seg om denne saken, men sier på generelt grunnlag at det kan får konsekvenser hvis man kommer med påstander om andre.

- Jeg går god for rådet om at man ikke kan komme med injurierende påstander, men på generelt grunnlag kan jeg si at politiet ikke kan nekte noen som brenner inne med noe å gå ut offentlig med det. De må bare være klar over konsekvensene det kan få, sier Jon Erland Fløgstad, politioverbetjent i ordensseksjonen ved Moss politistasjon.

- Står for det jeg skriver

Likevel føltes det riktig for Sveli å fortelle samfunnet om det han hevder han har blitt utsatt for.

- Jeg står for det jeg skriver. Dette har vært en lang prosess, og jeg har forsøkt å få fram at det viktigste med dette er å kaste lys over hvordan barn takler overgrep, og at de ikke sier ting rett ut.

Ønsket bak det lange innlegget, var å hjelpe andre.

- Jeg håper noen kan ha lært noe, og at mitt innlegg kan bidra til å forhindre at det skjer overgrep. Kanskje foreldre blir ekstra på vakt.

Østfoldingen skriver i innlegget at han ønsker at folk skal dele det, slik at så mange som mulig leser det.

- Jeg har fått en god bekreftelse på at det allerede har hjulpet noen. Det har gjort at det var verdt å gå ut med dette. Før gruet jeg meg til å forteller om dette, men nå er det bare en stor lettelse.

Delt nesten 1000 ganger

Han forteller at responsen har vært stor, og at han har blitt kontaktet av mennesker som sier de har opplevd overgrep, og som roser ham for at han tør å stå fram.

- Foreldre kontakter meg og spør om råd om hva de skal se etter for å oppdage eventuelle overgrep mot barna sine. Disse henvendelsene tar jeg meg bare tid til å svare på. Det er en del av prosessen.

- Var du redd for å ikke bli trodd?

- Det er klart at jeg tenkte at det var en sjanse for at folk ikke ville tro meg, men det må jeg tåle.

Svelis innlegg er til nå delt nærmere tusen ganger på Facebook.

Nettavisen har forsøkt å få bekreftet at Sveli anmeldte saken for ti år siden, men taushetsplikten gjorde at det fredag ikke var mulig for politiet å bekrefte det.

- Dette kan jeg ikke erindre

Nettavisen var fredag kveld i kontakt med mannen som Sveli mener har forgrepet seg på ham. Han ble presentert for påstandene som Sveli kommer med.

Mannen sier at han husker Svelig, men avviser at han har forgrepet seg på ham.

- Nei, dette kan jeg ikke huske. Det er ubegripelig for meg at noe sånt skal ha skjedd, sa mannen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.