STORTINGET (Nettavisen): Fredag 22. mars blir det en stor skolestreik for klima foran Stortinget.

Arrangøren stiller følgende spørsmål for å få med seg elever fra både Oslo og Akershus:

  • Hvis ikke du - hvem?
  • Hvis ikke nå - når?

Og veldig mange barn og unge føler ansvar. Svenske Greta Thunberg (16) tok verden med storm da hun streiket for å protestere mot politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken. Nå følger tusener av elever hennes eksempel.

På Facebook har 5.800 sagt de skal delta i streiken fredag, mens 12.000 sier de er interessert ved 15-tiden onsdag.

- Vi jobber for at dette skal være trygt

Nettavisen har møtt sentralstyremedlem Lasse Bjørn i Oslo Natur og Ungdom, som er en av arrangørene.

- Hvor mange elever venter dere hit på fredag?

- Vi forventer mellom 6.000 og 10.000 elever. Mange tusen har allerede trykket «skal» på Facebook, og vi forventer at både skoleklasser og flere kommer til, sier Bjørn.

Se hele intervjuet med Lasse Bjørn her:

- Vil det være trygt for foreldre å sende barna sine hit?

- Vi jobber for at det skal være så trygt som mulig, og kommer til å ha en del frivillige vakter i gule vester rundt på området. I tillegg kommer politiet til å passe på. Så dette skal gå helt fint, tror han.

Gyldig fravær eller ikke?

- Er det noen nedre aldersgrense dere anbefaler for de som skal delta?

- Det er ingen nedre aldersgrense, men jo yngre elevene er, er det fint hvis de har med foreldre eller andre voksne som kan passe på. For det kommer til å bli en stor folkemengde.

- Er dette en demonstrasjon som gir gyldig fravær på skolen?

- Det er veldig forskjellig om elevene får gyldig fravær eller ikke. Noen skoler kommer med hele klasser, og da blir det gyldig fravær. Andre skoler gir «politisk fravær» for streiken, som også er gyldig fravær, og så er det noen skoler som mener dette er en streik som gir «ugyldig fravær». Så her ser vi hele spekteret, sier Bjørn.

Natur og Ungdom opplyser at de deler ut fraværsbrev til de elever som trenger det.

Les også: Frp-topp rykker ut mot elevenes klimastreik

- Hva synes du om at dette håndteres så ulikt fra skole til skole?

- Det er litt spennende, det er interessant at det ikke fins klare regler som alle skal følge, men at det er opp til hver og en. Jeg synes egentlig det er litt greit at det er opp til læreren og skolen å gjøre de vurderingen, at det ikke er helt klare føringer sentralt, mener han.

Venstre: - Streik er legitimt for barn og ungdom også

Venstre-leder Trine Skei Grande skriver på Facebook onsdag ettermiddag at:

«I min verden er det veldig enkelt: Streik er et legitimt våpen for voksne, og da er det et legitimt våpen for barn og ungdom også. Ungdom er underrepresentert i politikken, og når de sier ifra for framtiden sin skal de ikke bli møtt med latterliggjøring.»

Unge Venstre gir også sin fulle tilslutning til demonstrasjonen og kommer til å delta.

Sanner: - Ikke gyldig fravær

Ifølge kunnskapsminister Jan Trore Sanner (H) kvalifiserer ikke klimastreik til gyldig fravær på videregående skole.

– Hovedregelen er at streik ikke gir unntak fra fraværsgrensen, selv om det er mange gode formål å streike for, sier han til VG.

- De voksne ødelegger fremtiden vår

Bakgrunnen for denne skolestreiken er, ifølge arrangøren:

«Vi har 11 år på å kutte utslippene, men regjeringa deler stadig ut nye oljefelt, bygger nye flyplasser, og skryter av bitte små tiltak. De voksne ødelegger fremtida vår - nå er tiden inne for protest!

Greta Thunberg tok verden med storm da hun streiket skolen for å protestere mot politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken. Nå har tusenvis av elever verden over streiken skolen for klimaet. Nå blir det storstreik over hele landet! For hva er vitsen med en utdanning når politikerne lar jorda gå til helvete,» spør arrangøren på Facebook.