OSLO LUFTHAVN/GARDERMOEN: På Oslo lufthavn forventer de 95.000 reisende fredag, men i morgentimene har det gått problemfritt for seg, rapporterer Nettavisens reportere på Gardermoen.

– Vi forventer 94.000 reisende i dag, så vi nærmer oss 100.000 etter pandemien og er veldig glad for det. Utover ettermiddagen forventer vi høyere trafikktall, men vi har bemanning nok til å håndtere det, forteller Lufthavndirektør Stine Ramstad Westby på Gardermoen, til Nettavisen.

Dette sier lufthavndirektøren om situasjonen:

Westby opplyser at de ikke har hatt kaotiske tilstander på Oslo lufthavn, som det vi har sett på andre europeiske flyplasser.

– Det forventer vi at ikke skal skje heller, men folk må være forberedt på at det er mange som skal ut å reise i dag. Så det å ta av skylappene litt når du ankommer flyplassen, er en god idé, sier hun.

– Vær godt forberedt

Det er så langt i dag ingen kanselleringer i flytrafikken på grunn av flyteknikerstreiken, opplyser SAS, Norwegian, Widerøe og Flyr til NRK.

Flyselskapene forventer heller ikke noen kanselleringer utover dagen som følge av den pågående streiken. Enkelte andre avganger fra norske flyplasser er innstilt av andre årsaker.

Hos Widerøe er 14 avganger innstilt av andre grunner, det samme gjelder seks SAS-avganger og to Flyr-avganger, ifølge Avinors oversikt.

Lufthavndirektøren ved Oslo lufthavn har noen gode tips til de som skal ut å reise fredag.

– Bruk så mye digitale løsninger som du kan. Sjekk inn via telefonen din og bruk automatisk leveranse av bagasje, råder Westby.

I tillegg til å ta forholdsregler før du kommer til sikkerhetskontrollen.

– Ta ut det som skal ut av vesken og vær godt forberedt.

Meklingen fortsetter

Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Lufthavn fortsetter samtalene hos Riksmekleren fredag klokken 10.

– I morgen skal vi fortsette samtalene. Det gode arbeidet vi har påbegynt i dag, vil fortsette i morgen, sa mekler Carl Petter Martinsen til NRK torsdag kveld.

Partene møttes møttes ettermiddag i Riksmeklerens lokaler i Oslo sentrum for å mekle om lønnsoppgjøret. Rundt klokken 21 torsdag kveld sa Martinsen følgende da han møtte pressen:

– Jeg synes partene jobber godt sammen nå, og med min bistand. Det er for tidlig å si om det er noen veldig fremgang, men jeg synes det er en viss utvikling i positiv retning i den forstand at de kanskje har litt bedre forståelse for hverandres standpunkter.

Ikke bare økonomi

Mekleren har fortsatt håp om at partene skal bli enige, og at streiken dermed kan avsluttes.

– Men husk på at det er en grunn til at det er en konflikt. Hvorvidt vi får løst dette i forbindelse med forsøket som vi nå holder på med, det er for tidlig å si, påpekte han.

Det var NFOs lønnskrav som førte til brudd i meklingen. Martinsen ville torsdag kveld ikke si noe om flyteknikerne er villige til å fire på lønnskravet.

– Det har jeg ikke noen bestemt oppfatning om. Det er ikke bare økonomi som løftes fram, det er flere andre spørsmål, sa han.