Venter bølger på 15 meter

Foto: Henriksen, Benn (SCANPIX)

Nord-Norge treffes hardt av stormen som treffer kysten mandag.

01.11.10 18:54

Meteorologisk institutt har et OBS-varsel for Nordland og Troms fra og med mandag formiddag.

Det kommer nemlig til å bli økning til sørlig sterk kuling utsatte steder, og fra i ettermiddag er det meldt sørvestlig storm som i kveld blir dreiende vest.

Sjekk været der du bor

Stormen vil kunne nå vindhastigheter på 25 meter per sekund, og klassifiseres dermed som full storm.

Den høye temperaturen medfører nedbør i form av regn, mens det vil snø i høyden. Vinden, kombinert med snø, vil skape stedvis vanskelige kjøreforhold, melder Nordlys.

15 meter høye bølger

Når vinden får så stor kraft må en belage seg på at havet rører ekstra mye på seg. Vi kan få bølger på 9 til 10 meter og enkelte bølgehøyder kan komme opp mot 14 til 15 meter på mandag, melder Storm.no.

Ifølge meteorolog Roar Teigen hos StormGeo kan det ved full storm være fare for at bygninger kan få skader og trær rykkes opp med roten.

I tillegg til hastigheten på uværet vil også vindretningen ha mye å si for de som blir rammet. Den vil utover mandagen ligge sørvest og vest. Kommer stormen i rett vinkel inn mot kysten, kan det også blåse kraftig inn fjordene i Troms. Vesterålsfjorden ligger spesielt utsatt til.

Hurtigrute måtte snu

Sørgående hurtigrute «Midnatsol» sløyfer anløpene i Lofoten mandag.

Kommunikasjonssjef Ragnar Nordum i Hurtigruten opplyser at sørgående hurtigrute måtte snu før Risøyrenna i dag.

- Værforholdene gjorde at det ikke var forsvarlig å gå gjennom Risøyrenna, og skipet returnerte til Harstad. Her blir det liggende til klokken 16.00 mandag ettermiddag. Da går skipet direkte til Bodø via Tjeldsundet. Dermed blir det ingen anløp i Lofoten av sørgående hurtigrute i dag, sier Nordum til Lofotposten.

Skipet vil gå fra Bodø etter ruteplanen.

Bedre i sør

Tirsdag vil vinden bli redusert til vestlig frisk bris i Troms, mens det på kysten og i fjellet fortsatt vil være ruskevær - vestlig liten storm - som om formiddagen minker til liten kuling.

Storm blir det ikke, men Vestlandet får mer enn bare noen byger tirsdag. Da kommer det et skikkelig vått og hissig lavtrykk inn mot kysten.

Tirsdag øker vinden på i Sør-Norge.

- Vestlandskysten fra Nord-Rogaland til Stad, får sterk kuling fra sør først på tirsdag, advarer Storm-meteorolog Kristen Ravnestad. Også sørlandskysten og Ytre Oslofjord må forberede seg på kuling.

Onsdag kan Sør- og Østlandet se fram til fine høstdager. Oppturen skyldes at nedbøren kommer rett inn mot Vestlandet, og da blir Østlandet liggende i le. Nord-Norge får bygevær, mens vinden snur på vest i Sør-Norge utover uken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag