RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter dollarfall etter kapital-tall

Sist oppdatert:
Det ventes at dollaren kan falle e denne uken etter at tall over utlendingers kjøp av amerikanske verdipapir blir offentliggjort tirsdag. Les hva som forventes
I morgen kommer det svært interessante makrotall fra USA. De såkalte TICs tallene viser kapitalflommen fra utenlandske investorer inn til det amerikanske verdipapirmarkedet for november.

Forrige uke kom handelsunderskuddet for november som var langt lavere enn det økonomene hadde ventet. Mens det var ventet et handelsunderskudd på hele 54 milliarder dollar, viste fasit et underskudd på rekordstore 60,3 milliarder dollar.

Amerikanerne er helt avhengige av å tiltrekke seg kapital utenfra, og særlig har asiatiske sentralbanker vært ivrige kjøpere av amerikansk statsgjeld og verdipapir.

Men spekulasjoner om at den amerikanske økonomien ikke klarer å tiltrekke seg utenlandske investeringer har veid som en tung sky over dollaren som har falt fem prosent mot euro og 6,7 prosent mot japanske yen de siste tre månedene.

Den tyske investeringsbanken Dresdner Kleinwort Wasserstein mforventer at utlendinger kjøpte amerikanske verdipapir for mellom 65 og 70 milliarder dollar i november. Dette er i så fall en kraftig oppgang fra oktober da tallene viste at det ble kjøpt for 48,1 milliarder dollar av utlendinger. Dette melder Bloomberg News.

En strateg sier til Bloomberg at dersom tallet kommer under 60 milliarder dollar vil han ikke være overrasket over at dollaren faller til 1,33 USDEUR. I skrivende stund omsettes dollaren til 1,3097 USDEUR, mens mot norske kroner handles dollaren til 6,2530 USDNOK.

Dollaren er fortiden på sitt laveste mot japanske yen siden januar 2000. Men valutamarkedet er avventene mandag med liten amerikansk handel som følge av helligdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere